PvdA wil harde aanpak matchfixing

PvdA wil harde aanpak matchfixing

Door Tjeerd van Dekken op 4 september 2013 Delen  

Matchfixing is de grootste bedreiging voor de sport in Nederland. De sport moet gezond blijven en mag niet worden geïnfecteerd door gokmaffia of criminele organisaties. Op verzoek van de PvdA is zowel een algemeen als een strafrechtelijk onderzoek ingesteld omdat er concrete aanwijzingen zijn over matchfixing in het Nederlandse profvoetbal.

Het algemeen onderzoek ligt er nu.  De PvdA is blij met de aanbevelingen om matchfixing te bestrijden. We gaan er vanuit dat alle aanbevelingen uit het rapport onverkort worden overgenomen door alle betrokken bonden en instanties. We willen de uitkomsten van het rapport aan de orde stellen tijdens een hoorzitting met alle betrokkenen.

Update: Ook de PvdA in het Europees Parlement maakt zich hard voor een stevige aanpak van matchfixing. Deze week werd een PvdA-voorstel aangenomen voor proef met Europese, integrale aanpak.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Matchfixing is een hardnekkig verschijnsel dat niet alleen vanuit de sport zelf, maar ook vanuit Justitie bestreden moeten worden. We tolereren niet langer dat criminele organisaties vat krijgen op onze sport. De PvdA heeft daarom lang aangedrongen op een justitieel onderzoek. Dat loopt nu. We gaan er vanuit dat het strafrechtelijk onderzoek concrete feiten oplevert. De Duitse Justitie heeft in een eerder stadium al informatie over door matchfixing beïnvloede wedstrijden overgedragen aan Nederland.

Zodra ook dit onderzoek is afgerond gaan we in debat met het kabinet. Daarin zullen we erop aandringen dat het kabinet hard aan de slag gaat om matchfixing de kop in te drukken en onze sport weer helemaal gezond te maken.