PvdA wil flexwerkers beschermen

PvdA wil flexwerkers beschermen

Door Roos Vermeij op 16 december 2010 Delen  

Flexwerkers hebben het niet getroffen met dit kabinet. Hun rechten worden met een wetsvoorstel van het kabinet flink afgebroken. De PvdA heeft daarom moties ingediend om de rechten van flexwerkers in stand te houden, hierover wordt nog vandaag gestemd.

Ik heb vandaag een spoeddebat aangevraagd over de behandeling van een wetsvoorstel dat rechten op sociale zekerheid afpakt voor flexwerkers. Als een bouwvakker van een steiger valt, mag het niet uitmaken of hij nu een vast of een tijdelijk contract heeft: hij moet dezelfde rechten hebben op WW en ziekengeld. Het wetsvoorstel dat nu op tafel ligt vergroot echter de tweedeling op de arbeidsmarkt.

Mensen met een vaste aanstelling die ziek worden hebben recht op twee jaar loondoorbetaling en hun WW-rechten blijven gelukkig volledig in tact. Door het wetsvoorstel van het kabinet zullen uitzendkrachten of mensen met een tijdelijk contract die ziek worden en die in het vangnet Ziektewet belanden, hun WW rechten opeten.

De PVV durft zich echter niet openlijk tegen dit wetsvoorstel uit te spreken in de Tweede Kamer en bespreekt het wetsvoorstel in achterkamertjes met het CDA en de VVD.  Zij hebben om tijd te kopen, gisteren op het einde van de middag om een reactie gevraagd van Minister Kamp op brieven van de FNV en de Landelijke Cliëntenraad. Vanmorgen had de minster geen antwoord gegeven. Terwijl het voor iedereen klip en klaar is dat deze beoogde wet de rechten van flexwerkers afbreekt.