PvdA wil actie om werkgelegenheid in het Noorden te behouden

PvdA wil actie om werkgelegenheid in het Noorden te behouden

Door Albert de Vries op 18 september 2013 Delen  

De PvdA wil dat minister Blok er alles aan doet om de werkgelegenheid in Friesland en Drenthe te behouden. Eerder dit jaar stemde de Kamer voor mijn motie om krimpgebieden niet onevenredig zwaar te treffen bij de bezuinigingen op de rijksdienst. Nu uit de doorrekeningen van Prinsjesdag blijkt dat twee van deze provincies er in werkgelegenheid toch op achteruit gaan, wil de PvdA actie. Het Noorden mag niet eenzijdig de last van de bezuinigingen op de overheid dragen.

Gisteren werd bekend dat de kazerne in Assen dichtgaat. Ook de werkgelegenheid bij de vliegbasis in Leeuwarden neemt flink af. Naar mijn mening gaat dit om meer dan alleen het verlies van overheidsbanen. Vaak speelt een hoop bedrijvigheid zich rond zo’n basis af. Als deze banen verdwijnen, zorgt dat ervoor dat jonge gezinnen wegtrekken, waardoor de bakker en de slager failliet gaan.

De PvdA zet zich landelijk en lokaal in voor de werkgelegenheid in deze provincies. Mijn Drentse collega Agnes Wolbert gaat alles op alles zetten om de ontslagen in Assen tegen te gaan, omdat al die banen in Assen ons zeer aan het hart gaan. In Friesland staan collega’s Jacques Monasch en Lutz Jacobi op de bres voor behoud van banen bij de vliegbasis Leeuwarden.

De rijksoverheid moet meer oog hebben voor de gevolgen van het sluiten van rijksdiensten in krimpgebieden. Mijn motie riep op om provincies waaruit al veel rijksdiensten vertrokken waren, te ontzien. Ik ga ervan uit dat het kabinet de uitvoering van aangenomen moties serieus neemt. Ik vind dat minister Blok nu extra aan de bak moet om te kijken of er alternatieven zijn of mogelijkheden voor compensatie. Daarom zal ik hem achter de vodden blijven zitten om voor Drenthe en Friesland ook echt resultaat te boeken.