PvdA verwelkomt akkoord Cyprus

PvdA verwelkomt akkoord Cyprus

Door Henk Nijboer op 25 maart 2013 Delen  

De PvdA verwelkomt het nieuwe akkoord dat de Eurogroep bereikte met Cyprus, de Europese Centrale Bank en het IMF. Het akkoord pakt de problemen bij de kern aan: de financiƫle sector wordt grondig en fundamenteel hervormd. Spaarders onder de 100.000 euro worden nu ontzien, van spaarders met rekeningen boven de 100.000 euro wordt een bijdrage gevraagd. De Eurogroep heeft terecht niet toegegeven aan de druk om meer dan 10 miljard euro te lenen.

De PvdA-fractie stelt met instemming vast dat is gekozen voor pijnlijke maar fundamentele oplossingen en niet voor het plunderen van pensioenfondsen. Het akkoord is niet alleen van belang voor Cyprus, maar vooral ook voor de stabiliteit van de eurozone en daarmee voor Nederland.

De PvdA heeft in de debatten voorafgaande aan de Eurogroep strenge voorwaarden gesteld aan een eventueel leningenprogramma. Ten eerste het maken van harde afspraken, zodat schoon schip wordt gemaakt ten aanzien van corruptie en witwassen. Ten tweede het beperken van de financiële sector tot normale proporties en het hervormen van de Cypriotische economie, zodat schulden ook in de toekomst terugbetaald kunnen worden. En ten derde het dwingen tot een bijdrage van private partijen.

De contouren van het pakket voldoen aan de door de PvdA gestelde voorwaarden. Het voorgenomen leningenprogramma zal de komende weken verder worden uitgewerkt.