PvdA tegen wet Bosman

PvdA tegen wet Bosman

Door Roelof van Laar op 12 maart 2014 Delen  

De Partij van de Arbeid kan niet instemmen met een initiatiefwet die de vestiging van mensen uit Aruba, CuraƧao en Sint Maarten in Nederland moet reguleren. De ‘wet Bosman’ maakt onderscheid tussen mensen op basis van hun geboorteplaats en dat is voor mij onacceptabel. Deze wet moet dus fundamenteel worden gewijzigd.

Al vele jaren probeert Nederland om de problemen die er zijn met mensen uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten het hoofd te bieden. Veel te veel Antillianen in Nederland zijn crimineel, wel vijf keer zoveel als autochtonen. Antillianen die zonder diploma, zonder plan naar Nederland komen hebben hier geen toekomst. Daarom blijf ik mij hard maken voor het investeren in kinderen op de eilanden, zodat meer jongeren met een diploma van school komen. Ook de sociale vormingsplicht op de eilanden is belangrijk voor diegenen die het op school niet redden. Nederland moet daarbij samenwerken met Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

De problemen met Antillianen zijn echter dusdanig dat er meer nodig is. Wij zijn daarom al langere tijd voorstander van een regeling die de vestiging van kansarme Antillianen in Nederland reguleert. Dit moet alleen gaan om de mensen waarvoor hier geen goed perspectief is. Daarom willen wij dat Antillianen zonder diploma of met een strafblad zich niet zomaar in Nederland kunnen vestigen. Deze mensen hebben grote kans om in Nederland in de criminaliteit te vervallen en dat is voor niemand goed. Zij kunnen wat ons betreft alleen naar Nederland komen als ze werk hebben of op een andere manier voldoende bestaansmiddelen hebben. Ook scholieren en studenten blijven natuurlijk welkom. 

Ik wil dat het nooit iets uitmaakt waar je wieg heeft gestaan. En al helemaal niet dat er ook naar de geboorteplaats van iemands ouders wordt gekeken, zoals in de wet Bosman wel het geval is. Mijn principiële bezwaren tegen deze wet zullen dus moeten worden weggenomen door de indiener. Als de wet niet fundamenteel wordt gewijzigd, stemt de PvdA er niet mee in.