Stop bezuinigingen en privatisering openbaar vervoer

Stop bezuinigingen en privatisering openbaar vervoer

Door Jacques Monasch op 3 februari 2011 Delen  

De PvdA wil een openbaar vervoer waar de reiziger en niet de aandeelhouder centraal staat. Goed, efficiƫnt, op tijd en betaalbaar. De PvdA steunt daarom de acties tegen de miljoenenbezuinigingen van het kabinet en de verwachte kaalslag in het openbaar vervoer.

Het kabinet-Rutte gaat tientallen miljoenen euro’s bezuinigen op het openbaar vervoer. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag betekent dat u langer moet wachten bij de halte, dat er minder bus- en tramlijnen zullen rijden en minder metro’s per uur op het perron zullen stoppen. Het wordt dus nog moeilijker om op tijd op uw werk, op school of bij de kinderopvang te komen. En aan duurdere kaartjes valt met de plannen van dit kabinet niet te ontkomen.

En dat is nog niet alles. De vervoersbedrijven in deze steden, het GVB, de RET en de HTM, moeten van dit kabinet worden opgeheven. Dat zal grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. Het openbaar vervoer wordt gedwongen geprivatiseerd, verkocht aan de hoogste bieder.

Marktwerking heet dat. Wij noemen het chaos. Dit staat u te wachten: dienstregelingen kloppen niet meer, verbindingen sluiten niet meer aan, er komt een apart bedrijf voor de wissels, en weer een ander bedrijf gaat over de reizigersinformatie, misschien wel twee. Heeft het kabinet dan niets geleerd van de problemen met ProRail en de NS? Kortom, door de miljoenenbezuinigingen en de uitverkoop van het openbaar vervoer bent u straks duurder uit en langer onderweg.

De PvdA steunt daarom de acties tegen de bezuinigingen en verwachte kaalslag.

Delen: