PvdA steunt oprichting Progressive Alliance

PvdA steunt oprichting Progressive Alliance

Door Kirsten Meijer op 19 december 2012 Delen  

Onze sociaaldemocratische beginselen en idealen vragen om internationale samenwerking. Een samenwerking die de enorme ongelijkheid in de wereld bestrijdt en tegenwicht biedt aan de steeds grotere invloed van de financiĆ«le markten wereldwijd. Samen met andere sociaaldemocratische partijen uit de hele wereld werkt de PvdA daarom aan een nieuwe alliantie. 

 Op 14 en 15 december werden de eerste stappen gezet in Rome, waar werd besloten om de “Progressive Alliance” op te richten. Onder de aanwezigen waren leiders van progressieve partijen uit alle continenten, onder andere Sigmar Gabriel (SPD, Duitsland), Alfredo Lazzeretti (PS, Argentinië), Tendai Biti (MDC, Zimbabwe), Moustapha Ben Jaafar (FDTL/ Ettakatol, Tunesië) en Ronaldo Llamas (Akbayan, Filipijnen).

Namens de PvdA was ik samen met Hans Spekman aanwezig. Hans Spekman benadrukt het belang van internationale samenwerking: ‘We nemen geen genoegen met de wereld zoals die nu eenmaal is, we willen de wereld veranderen. Mooier maken, eerlijker maken. Onze idealen zijn onveranderd. We streven naar sociale rechtvaardigheid. Dat kan alleen als we internationaal opstaan tegen de macht van het snelle geld.’

De afgelopen tien jaar heeft de PvdA zich, samen met andere sociaaldemocratische partijen, ingezet voor hervormingen van de Socialist International (SI). Het doel was om de wereldwijde organisatie democratischer, transparanter en politiek relevanter te maken. Helaas is de conclusie dat deze hervormingen geen kans van slagen hebben. Daarom is besloten de betrokkenheid bij de SI te minimaliseren.

De wereldwijde vraagstukken in de 21e eeuw vragen niet om navelstaren maar om slagkracht. De “Progressive Alliance” moet dat gaan bieden.

Delen: