PvdA stemt vóór derde steunpakket Griekenland

PvdA stemt vóór derde steunpakket Griekenland

PvdA stemt vóór derde steunpakket Griekenland
 Foto Flickr / marius_

Door Henk Nijboer op 19 augustus 2015 Delen  

Samen werkt beter dan ieder voor zich. Dat geldt als het gaat om milieu- en klimaatproblemen het hoofd te bieden, bij het bestrijden van internationale conflicten en bij het temmen van de financiële sector. De PvdA gelooft dat Europese samenwerking cruciaal is voor welvaart en welzijn, voor vrede en veiligheid. 

Het is nog maar 30-40 jaar geleden dat kolonels en dictators aan de macht waren in Spanje, Portugal en Griekenland. Mede dankzij Europese samenwerking en steun hebben die landen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er kwamen nieuwe democratieën, meer vrijheid en een ongekende economische groei. Goed voor de mensen daar, maar ook voor Nederland. Als handelsland heeft ons land belang bij rust en stabiliteit op het Europese continent.

De PvdA is de afgelopen jaren uit overtuiging voorstander geweest om landen in de problemen de helpende hand te bieden. Dat vergde nooit makkelijke beslissingen of eenvoudige maatregelen. Want in ruil voor onze uitgestoken hand moesten Ierland, Portugal, Spanje en Cyprus moeilijke maar noodzakelijke maatregelen nemen. En we zien dat het werkt. Na zware jaren komen landen er weer bovenop, is er weer perspectief en neemt de werkgelegenheid toe. Net als in Nederland overigens.

De PvdA is ervan overtuigd dat ook Griekenland de weg omhoog weer kan vinden. Maar daarvoor zijn ingrijpende maatregelen onvermijdelijk. Het akkoord vraagt veel van zowel de Griekse bevolking als van de andere Europese landen. Maar het biedt ook nieuw perspectief. Zo is er 35 miljard euro voor nieuwe investeringen, worden maatregelen genomen voor de verbetering van het onderwijs, de aanpak van corruptie en het op orde brengen van de belastingheffing.

Wat sommige stemmen ook beweren, makkelijke oplossingen voor de problemen in Griekenland bestaan niet. Wie suggereert dat Nederland de grote problemen van deze tijd wel alleen de baas kan, draait mensen een rad voor ogen. Want juist in deze tijd van grote onrust in de wereld om ons heen moeten we als Europa de handen ineen slaan. Dat werkt echt beter dan ieder voor zich.