PvdA pleit voor kortere betalingstermijnen

PvdA pleit voor kortere betalingstermijnen

PvdA pleit voor kortere betalingstermijnen
 Foto Flickr / snorski

Door Henk Nijboer op 5 februari 2015 Delen  

Vandaag heb ik tijdens een debat in de Tweede Kamer met de ministers Dijsselbloem en Kamp voor gepleit dat overheden en bedrijven de betaaltermijn inkorten naar 30 dagen. Uit de European Payment Index 2014, een jaarlijks onderzoek naar de betalingstermijn van bedrijfsleven en overheden, blijkt dat Nederland achterblijft bij landen als Finland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen maar ook Polen. Nederlandse leveranciers moeten gemiddeld 41 tot 44 dagen wachten op hun geld. Als je wat koopt, hoor je netjes en tijdig te betalen.

 

Eindeloos uitstel brengt zzp-ers en het MKB nodeloos in de problemen en doet een beslag op schaars werkkapitaal. Overheden moeten hun rekeningen sneller voldoen. Ook bedrijven hebben hun verantwoordelijkheid. Grootbedrijven gebruiken hun collega’s nog te vaak als bank, terwijl het MKB moeilijk aan financiering kan komen.

Minister Kamp gaat dit op ons verzoek aan de orde stellen op de krediettop die VNO en MKB binnenkort met de banken organiseren. Daar moeten harde afspraken worden gemaakt om de betaaltermijnen te verkorten naar uiterlijk 30 dagen.

Daarnaast wil de PvdA dat eenzijdige renteverhogingen door banken voor hypotheken en ondernemers onmogelijk worden gemaakt. In de algemene voorwaarden van banken staat dat banken de hoogte van de tarieven altijd mogen wijzigen, tenzij er schriftelijk andere afspraken zijn gemaakt. Hiervan maken banken regelmatig gebruik. Verschillende ondernemers hebben dit bij de PvdA aangekaart. Met verwijzing naar algemene redenen als liquiteits- of kapitaalseisen, of zelfs de winst (!) verhogen banken ineens de rente. Een ondernemer kan niet ondernemen als hij niet weet waar hij aan toe is. De PvdA vindt dit dan ook niet acceptabel.

Het mag niet zo zijn dat wanneer een bank eenmaal een klant binnen heeft, de bank deze klant vervolgens op onverwachte kosten jaagt. Banken dienen weer dienstbaar te zijn aan maatschappij en samenleving.