PvdA lanceert banenplan voor bouwsector

PvdA lanceert banenplan voor bouwsector

Door John Kerstens op 17 augustus 2012 Delen  

De Partij van de Arbeid heeft een banenplan (pdf) gepresenteerd om de kwakkelende bouwsector uit het slop te trekken.

Een combinatie van onder meer tijdelijke belastingmaatregelen (verlaging van btw op renovatieprojecten van 19 naar 6 procent), investeringen in energiebesparing, meer starterswoningen (minimaal 30 procent) bij nieuwbouwprojecten en 25.000 startersleningen in de komende jaren moet ervoor zorgen dat de bedrijvigheid en werkgelegenheid in de bouw weer toeneemt.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat investeringen in werkgelegenheid keihard nodig zijn. Na twee jaar Rutte is de werkloosheid voor het eerst in jaren tot boven de half miljoen gestegen. Vooral de snel stijgende jeugdwerkloosheid baart zorgen.

Het is duidelijk dat het recept van eenzijdige bezuinigingen niet werkt. Nederland heeft nu een andere aanpak nodig. Investeringen die de werkloosheid weer doen dalen en zo ervoor zorgen dat we ons uit de recessie kunnen werken en Nederland sterker en socialer maken.

De bouw is daarvoor een van de belangrijkste sectoren. De nieuwbouw van woningen is dit jaar dankzij de crisis op een historisch laag dieptepunt bereikt. Bouwbedrijven moesten hun deuren sluiten en in de laatste twaalf maanden hebben meer dan negenduizend mensen hun baan verloren.

Het kabinet-Rutte heeft in de afgelopen jaren de verkeerde keuzes gemaakt voor de huizenmarkt en daarmee de bouw ernstig geschaad. Met ons plan willen we weer een stevig fundament leggen voor deze sector die niet alleen werkgelegenheid biedt aan veel mensen, maar die ook nog eens innovatief en creatief is. Alleen zo kunnen we de stijgende werkloosheid keren.

‘De PvdA vindt het van groot belang dat de bedrijvigheid en de werkgelegenheid in deze voor Nederland belangrijke sector weer aantrekt’, zegt medeopsteller van het plan Jacques Monasch. ‘Werknemers moeten daarbij goed geschoold zijn, op een veilige locatie kunnen werken en goede arbeidsvoorwaarden krijgen.’

Actieplan voor de bouwsector (pdf) >

Delen: