PvdA lanceert actieplan topsport

PvdA lanceert actieplan topsport

Door Tanja Jadnanansing op 15 augustus 2012 Delen  

Mijn collega Tjeerd van Dekken en ik lanceren vandaag een actieplan topsport (pdf). Door te investeren in een beter sportklimaat wil de Partij van de Arbeid de topsport ondersteunen. De afgelopen weken zagen we hoe Ranomi Kromowidjojo en Epke Zonderland een heel land in beroering brachten. Veel kinderen zijn hierdoor geïnspireerd om zelf ook te gaan sporten. Wij willen dat het mogelijk blijft voor ieder kind om een topprestatie te leveren.

Volgens de PvdA zijn de prestaties van Nederland op het gebied van topsport mogelijk door de brede basis die er in Nederland is in de sport. De sportverenigingen, hun vrijwilligers en amateursporters; allemaal dragen ze bij aan het behaalde succes bij de Olympische Spelen. Hoe breder de basis, hoe hoger de top.

De PvdA wil het sportklimaat in Nederland verbeteren door de sport te ontzien tijdens de bezuinigingen en de belastingvrijstelling voor sponsoring van sportverenigingenen te verhogen. Hierdoor krijgen sportverenigingen meer ruimte om te investeren in de sport.

Ook in het onderwijs wil de PvdA veel meer gaan doen aan sport. Zo moet bewegingsonderwijs op de basisschool een zwaarder vak worden dat gegeven gaat worden door een vakdocent. Zo leiden we de Ranomi’s van de toekomst op. Maar ook voor de andere leerlingen is het positief. Sport verbroedert, het leert kinderen spelenderwijs belangrijke sociale vaardigheden, draagt bij aan sociale contacten en bovendien is het gezond.

Daarnaast wil de PvdA dat er speciale topsportklassen komen waarin atleten het onderwijs optimaal kunnen combineren met hun sport. Tot slot gaat wat de PvdA betreft de langstudeerboete, waar een kwart van de Olympiërs door getroffen wordt, van tafel.

Ons actieplan (pdf) >