PvdA komt op voor de aanvullende beurs van studenten

PvdA komt op voor de aanvullende beurs van studenten

Door Tanja Jadnanansing op 6 april 2011 Delen  

Ook studenten met onvindbare ouders of ouders die weigeren te betalen aan hun studie, hebben recht op een aanvullende beurs. Dat de staatssecretaris van Onderwijs hen deze beurs wil afnemen is een slecht en oneerlijk plan.

Geen enkele student mag de dupe worden van een slechte relatie met zijn ouders. Ook als de ouders die niet bij willen dragen een gemiddeld of hoger inkomen verdienen, moeten de studenten recht hebben op een aanvullende beurs. Het is oneerlijk om onderscheid te maken op basis van de sociaaleconomische achtergrond van de ouders als het om schrijnende gevallen gaat.

Dat de staatssecretaris veronderstelt dat kinderen van ouders met een gemiddeld of hoger inkomen zelf hun problemen met hun ouders kunnen oplossen, vind ik vreemd. Dat deze ouders niet willen betalen is niet door deze studenten op te lossen. De kinderen zijn doorgaans niet in staat om hun ouders te dwingen te betalen. Volgens mij zit het probleem niet bij de studenten maar bij de onwillige ouders.

Daarom wil ik van de staatssecretaris weten of het mogelijk is ouders wettelijk te verplichten bij te dragen aan de studiekosten van hun kinderen, bijvoorbeeld tot 21 jaar. Want ieder talent telt, ongeacht achtergrond.