PvdA, GroenLinks en SP sturen initiatiefwetsvoorstel voor voldoende betaalbare woningen naar Raad van State

PvdA, GroenLinks en SP sturen initiatiefwetsvoorstel voor voldoende betaalbare woningen naar Raad van State

PvdA, GroenLinks en SP willen dat er ook in de toekomst voldoende betaalbare huurwoningen zijn in Nederland.

Er zijn veel te weinig betaalbare huizen. De drie partijen hebben daarom de handen ineengeslagen en dienen donderdag een initiatiefwetsvoorstel in bij de Raad van State. De afgelopen maanden is het wetsvoorstel ter consultatie voorgelegd en reageerden diverse organisaties en huurders.

Met deze wet voorkomen we dat er minder sociale huurwoningen komen.

In het wetsvoorstel wordt vastgelegd dat er pas een sociale huurwoning mag worden verkocht, geliberaliseerd of gesloopt, als er tenminste evenveel nieuwe sociale huurwoningen voor terugkomen. Alleen voor specifieke situaties, zoals krimpgebieden, wordt een uitzondering gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat het aantal betaalbare huurwoningen niet verder kan afnemen.

Uit de consultatie blijkt dat er sprake is van woningnood en een groot tekort aan sociale huurwoningen. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoningen is gemiddeld ongeveer acht jaar. En in steeds meer steden worden panden opgekocht door beleggers en tegen torenhoge huren verhuurd. GroenLinks, SP en PvdA zijn daarom van mening dat er maatregelen nodig zijn. De woonbond steunt de voorstellen.

Henk Nijboer: “Er is woningnood. Met deze wet voorkomen we dat er minder sociale huurwoningen komen doordat ze worden afgebroken of verpatst aan beleggers. Iedereen moet zeker zijn van een fijne, betaalbare woning.”

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid