PvdA deelt zorgen om drankmisbruik onder jongeren

PvdA deelt zorgen om drankmisbruik onder jongeren

Door Lea Bouwmeester op 3 december 2010 Delen  

De PvdA deelt de zorgen van de gemeenten en ouders over overmatig drankgebruik van jongeren. Daarom heb ik voorstellen gedaan voor preventie, strengere regels en zorg aan de achterkant van de alcoholpoli’s voor kinderen. Ik ga bij de minister van VWS aandringen deze reeds aangenomen voorstellen snel naar de Tweede Kamer te sturen, zodat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om zuipende jongeren tegen te gaan.

Bestuurders hebben namens 150 gemeenten een brief gestuurd aan minister Schippers, waarin ze vragen om snelle aanpassing van de Drank- en Horecawet. De wet ligt al lange tijd klaar en nu is het noodzaak om snel met maatregelen te komen, want de gezondheidseffecten van het overmatige drankgebruik van jongeren zijn ernstig.

De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouder en kind, maar het is van belang om die ouders te leren hoe ze hun kind van de alcohol moeten houden. Daarom stel ik preventie voor. Ook strengere regels voor supermarkten, het strafbaar stellen van het bezit van alcohol onder de zestien en verplichte hulp voor ouder en kind nadat een kind in coma heeft gelegen om herhaling te voorkomen horen bij de maatregelen die ik heb voorgesteld.

De taak is aan de minister om deze voorstellen zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer te sturen.