PvdA blijft pleiten voor preventie alcoholmisbruik

PvdA blijft pleiten voor preventie alcoholmisbruik

Door Lea Bouwmeester op 14 juni 2011 Delen  

De Tweede Kamer praat dinsdag en woensdag over de wijzigingen in de Drank- en Horecawet. Met deze wijzigingen bezuinigt het kabinet de preventie en controle op leeftijdsgrens bijna helemaal weg, wordt alcoholbezit onder de zestien jaar strafbaar gesteld, maar de regels voor verkopers worden versoepeld. De PvdA blijft pleiten voor preventie, strenge regels die ook gehandhaafd worden en een landelijk netwerk van alcoholpoli’s. Ik zal ook voorstellen indienen om dit in de nieuwe wet te krijgen.
Update: in de video hieronder reageer ik op de uitkomst van het debat, waarin we hebben bereikt dat het 3 strikes you’re out principe gaat gelden voor winkels die aan jongeren onder 16 alcohol verkopen en dat het kabinetsvoorstel om kinderen strafbaar te stellen bij alcoholbezit is afgezwakt.

Preventie
Kinderen drinken veel, vaak en in een korte tijd, het aantal comazuipers blijft toenemen. Alle reden om te zorgen dat de norm omgaat naar: ‘Geen alcohol voor kinderen onder de 16 jaar’. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij ouder en kind. Wij gaan ervan uit dat alle ouders hun kinderen van de genotsmiddelen willen houden. Wijzen naar eigen verantwoordelijkheid is te makkelijk, want dat lukt niet altijd. Daarom is effectieve voorlichting aan ouder en kind belangrijk; zorg dat ouders hun kinderen weerbaar maken tegen de verleiding van, in dit geval, alcohol. De minister bezuinigt echter bijna alle preventie weg. De PvdA zal de minister vragen op dit terrein maatregelen te nemen.

Handhaven leeftijdsgrens
De supermarkteigenaar is en blijft primair verantwoordelijk om de verkoop van alcohol onder de 16 tegen te gaan. Daarom wil de PvdA dat er nu eindelijk werk wordt gemaakt van het handhaven van de leeftijdsgrens voor het verkopen van alcohol. Juist de verkopers die zich daar niets van aantrekken, moeten worden aangepakt. Wij vinden: 3 strikes, you’re out: supermarkten die drie keer alcohol aan jongeren onder de 16 verkopen moeten, naast een hoge boete bij iedere overtreding, de alcoholafdeling bepaalde tijd sluiten. Momenteel is de pakkans klein, waardoor verstrekkers zich niet veel aantrekken van het verbod. Daarom vraag ik de minister ook te onderzoeken hoe de alcoholindustrie zelf kan gaan meebetalen aan de handhaving, zodat er meer controleurs kunnen komen. Dit doen we bij de kansspelen bijvoorbeeld al.

Alcoholbezit onder de 16 op openbare weg strafbaar
Ook het kind heeft een verantwoordelijkheid. Daarom vinden wij dat bezit op de ‘openbare weg’, dus buiten, bij een kind jonger dan 16 strafbaar moet zijn. Ook hiervoor geldt een hoge pakkans en passende boete. Wij hebben liever dat kinderen verplicht met ouders op cursus gaan, indien ze worden gepakt. Zo kan de wijkagent ingrijpen bij zuipende kinderen, voordat het te laat is. Wij willen dus niet, zoals het kabinet, de verkopers ontzien en het kind overal verantwoordelijk voor maken en dus strafbaar te stellen.

Alcoholpoli’s en bierkoeriers
In het debat zal ik tenslotte wederom aandringen op een landelijk netwerk van kinderalcoholpoli.  Een vier jaar durende proef heeft bewezen dat een kind minder snel recidiveert, ouders regels stellen en broertjes en zusjes daardoor ook minder drinken. De PvdA wil bovendien een einde maken aan de bierkoeriers, internetwinkels waar men wijn of bier kan bestellen, waarna dit wordt thuisbezorgd. Hoewel een goed idee, blijkt dit volledig oncontroleerbaar en kunnen jongeren onder de 16 zo veel te makkelijk aan alcohol komen.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Thuis zijn en blijven ouders verantwoordelijk, steun hen om hun kinderen van de alcohol af te houden. In de supermarkt, kroeg of slijterij is de verkoper primair verantwoordelijk. En als een kind buiten, bijvoorbeeld in een park zit te zuipen, dan is het kind strafbaar. Zo is de verantwoordelijkheid eerlijk verdeeld.