PvdA blij met strengere aanpak foute bankiers

PvdA blij met strengere aanpak foute bankiers

Door Emine Bozkurt op 10 oktober 2012 Delen  

Het Europees Parlement heeft mijn voorstel om foute bankiers en handelaren in heel de Europese Unie zwaarder te straffen, unaniem aangenomen. Dit is zeer goed nieuws. De huidige straffen marktmanipulatie en -misbruik zijn te mild en schrikken bankiers niet af. Wat bankiers écht eng vinden is de bak ingaan. Daarom heb ik gepleit voor een maximumstraf van tenminste vijf jaar.

Ik ben erg blij dat dit voorstel er doorheen is gekomen, maar we zijn er nog niet. De lidstaten moeten ook nog instemmen. Het is nu aan hen om kleur te bekennen: kiezen zij voor een gezonde financiële sector of niet?

Het is van groot belang dat ook de lidstaten instemmen met het voorstel, want pas dan kan dit voorstel omgezet worden in wetgeving en kunnen we gezamenlijk foute bankiers en handelaren aanpakken. Gezamenlijk, want internationale criminaliteit kan enkel internationaal bestreden worden.

Eén van de belangrijkste punten van mijn voorstel is dat tipping strafbaar wordt. Tipping is het doorspelen van vertrouwelijke informatie Een voorbeeld is wanneer iemand van een fusie afweet en vervolgens iemand anders de tip geeft om bepaalde aandelen te kopen. Dit is pure marktmanipulatie waar we van af moeten.

Het is in het belang van Nederland en heel Europa dat bankiers niet langer vrij spel hebben en de markt kunnen oplichten. Ik heb er vertrouwen in dat de lidstaten, net als het Europees Parlement, het hiermee eens zijn en in zullen stemmen met mijn voorstel.

Delen: