Een plan om psychisch geweld aan te pakken

Een plan om psychisch geweld aan te pakken

Door Kirsten van den Hul op 25 november 2020 Delen  

’s Nachts buitengesloten worden uit je eigen huis. Te horen krijgen dat je niets waard bent en dat je alles fout doet. Systematisch gecontroleerd worden, dag in dag uit. Afgesloten worden van de buitenwereld en geen persoonlijke vrijheid meer hebben.

Jaarlijks krijgen duizenden personen in Nederland te maken met psychisch geweld. Slachtoffers voelen zich vaak niet gehoord of weten niet waar ze terecht kunnen.

Jaarlijks krijgen duizenden personen in Nederland te maken met psychisch geweld.

De PvdA, D66 en GroenLinks willen dit probleem aanpakken. Daarom hebben wij een plan geschreven. We onderzoeken het probleem van psychisch geweld in Nederland. Ons doel is om de aanpak van psychisch geweld te verstevigen, waardoor slachtoffers beter geholpen kunnen worden.

Voor het schrijven van dit plan, in de vorm van een nota, hebben we gesproken met hulpverleners, juristen en slachtoffers. Eén van deze slachtoffers vertelt wat haar overkomen is en welke drempels zij ervaarde toen ze hulp zocht.

“Ik werd gekleineerd, gedomineerd, vernederd, ik kon niks goed doen. Ik werd geïsoleerd. Al mijn vrienden van vroeger, die heb ik niet meer. Hij schold me niet eens uit. Dat was ook misschien makkelijker, want dan was het heel erg aantoonbaar. Maar het was meer onderhuids dingen doen.

Hele gemene dingen zeggen maar op een manier dat je het bijna niet doorhebt. En je altijd doen twijfelen aan jezelf. Dat maakt je veel meer kapot dan een scheldwoord. Je hebt echt niet in de gaten wat er gebeurt, maar het breekt je steeds meer af van wie je bent.

Ik werd gekleineerd, gedomineerd, vernederd en geïsoleerd.

Heel veel mensen hebben geen idee wat psychisch geweld is. Dus dan kun je wel zeggen: waarom doe je geen aangifte? Maar hoe doe je aangifte van psychisch geweld als je zelf niet eens weet wat je overkomt? Dat weet je niet. Je kan daar geen naam aan geven. Als je geslagen wordt, ja dan heb je blauwe plekken en botbreuken, dan kun je nog zeggen: we zien wat er gebeurt. Maar wat er in je hoofd gebeurt, dat weet je niet eens.”

In de nota beschrijven we de aard en omvang van psychisch geweld in Nederland. We kijken naar de manier waarop slachtoffers nu geholpen worden. En we onderzoeken de huidige wetgeving. Zijn er genoeg manieren om daders aan te pakken? Wat we in ieder geval weten: er is nog ruimte voor verbetering bij de bestrijding van psychisch geweld. We zien daarvoor twee mogelijke richtingen.

We hebben een plan om psychisch geweld aan te pakken, zodat slachtoffers beter kunnen worden geholpen.

Aan de ene kant is er de mogelijkheid om psychisch geweld écht strafbaar te maken. Momenteel is psychisch geweld op zichzelf geen strafbaar feit. Dit kan obstakels opwerpen voor de aanpak. Aan de andere kant kunnen we ook bekijken wat we nog meer kunnen doen. Het kan hier gaan om meer training aan politie en hulpverleners of publieke voorlichting om bewustwording over psychisch geweld te creëren.

We willen deze oplossingsrichtingen verder onderzoeken. Daarom bieden we deze nota aan bij diverse betrokken organisaties en personen. We willen hiermee een beter beeld krijgen van de huidige knelpunten in de aanpak en de visie vragen van experts op de oplossingsrichtingen. Op basis daarvan zullen we deze nota verwerken tot een initiatiefnota die we in januari aanbieden aan de Tweede Kamer.

Kirsten van den Hul (PvdA)

Vera Bergkamp (D66)

Nevin Özütok (GroenLinks)

Ben jij of ken jij iemand die hulp nodig heeft? Bel 0800-2000 (Veilig Thuis).

Delen:
Maak het verschil - doneer nu voor de campagne!

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee