Psychisch gestoorde misdadigers van de straat

Psychisch gestoorde misdadigers van de straat

Foto Pixabay

Door Attje Kuiken op 27 november 2017 Delen  

Het is de grootste angst van iedere ouder: dat je kind niet veilig thuis komt. Je moet er daarom zeker van kunnen zijn dat psychisch gestoorde criminelen van de straat gehouden worden en niet opnieuw kunnen toeslaan.

Misdadigers met een psychische aandoening die zware misdaden hebben gepleegd moeten altijd tbs kunnen krijgen, ook als ze niet willen meewerken aan een psychiatrisch onderzoek.

Michael P., de enige verdachte van de moord op Anne Faber, stond in 2011 al voor de rechter vanwege verkrachting. De kans dat hij opnieuw de fout in zou gaan werd groot geacht. Maar P. werkte niet mee aan een psychiatrisch onderzoek. Hij kreeg daardoor geen tbs, kwam vrij en verkrachte en vermoorde onlangs Anne Faber.

Geef rechters de mogelijkheid twee jaar na het opleggen van de celstraf alsnog tbs op te leggen.

We moeten voorkomen dat dit weer kan gebeuren. Daarom doe ik vandaag een voorstel, samen met VVD-Kamerlid Foort van Oosten: geef rechters de mogelijkheid twee jaar na het opleggen van de celstraf alsnog tbs op te leggen. In die twee jaar kan de crimineel in de gevangenis worden geobserveerd en onderzocht. Zo kan er alsnog voldoende informatie worden verzameld om tbs op te leggen, ook als iemand niet meewerkt.

Deze daders gaan makkelijk weer de fout in. Dat valt dan niet uit te leggen aan de nabestaanden. Michael P had eigenlijk niet vrij mogen rondlopen. We moeten er zeker van zijn dat dergelijke gevaarlijke criminelen gewoon achter slot en grendel zitten.

Delen:

Blijf op de hoogte over Veiligheid

OntvangĀ ontwikkelingen en nieuwe updates via e-mail.