Progressive Alliance opgericht in Leipzig

Progressive Alliance opgericht in Leipzig

Door Kirsten Meijer op 24 mei 2013 Delen  

Deze week vierden we in Leipzig niet alleen het 150-jarig bestaan van de grootste en oudste sociaaldemocratische partij ter wereld, de SPD. Het historische moment werd aangegrepen om een nieuw wereldwijd netwerk van progressieve, sociaaldemocratische en socialistische partijen en verwante organisaties op te richten. Meer dan 80 partijen, vakbonden, denktanks en organisaties uit alle continenten waren aanwezig bij de oprichting van de Progressive Alliance. Diederik Samsom en ik ondertekenden de oprichtingsakte namens de PvdA.

Vrijheid, rechtvaardigheid en solidariteit. Dat waren de kernwoorden die prijkten op de grote muur boven de oprichtingstekst. Je hoeft maar aan de ingestorte textielfabriek in Bangladesh te denken om je te realiseren dat de strijd voor die kernwaarden nog steeds bijzonder actueel en prangend is.

Sigmar Gabriel, de partijvoorzitter van de SPD, stelde dat 150 jaar geleden bij de oprichting van de Eerste Internationale de overtuiging heerste dat de economie nationaal georganiseerd was en de sociaaldemocratie internationaal. Juist nu is het andersom: de economie is internationaler dan ooit, terwijl in toenemende mate sociaaldemocratie nationaal beleefd wordt. Daar moeten we ons niet bij neerleggen. Ook de politieke strijd, bijvoorbeeld voor goed werk en schone bedrijvigheid, moet internationaler zijn dan ooit tevoren nu productieketens wereldwijd vertakt zijn.

Met de oprichting van de Progressive Alliance worden opnieuw de krachten van sociaaldemocraten gebundeld. Het doel is enerzijds om te werken aan gemeenschappelijke antwoorden op de mondiale uitdagingen waar we voor staan en anderzijds om praktische ervaringen uit te wisselen. Welke oplossingen werken wel en welke niet? Hoe kunnen we samen optrekken om bijvoorbeeld de concurrentie tussen landen op arbeidsomstandigheden tegen te gaan en armoede uit te bannen? Maar ook: wat zijn succesvolle campagnetechnieken die onze partijen sterker maken?

Het eerste thema dat wordt opgepakt door de Progressive Alliance is de vraag hoe we kunnen komen tot een ‘New Global Deal’ tussen kapitaal en arbeid. De leider van de Zweedse sociaaldemocraten, Stefan Löfven, nodigde iedereen uit voor een bijeenkomst over dit thema in oktober in Stockholm. We zijn verheugd dat er met de Progressive Alliance er weer een mondiaal samenwerkingsverband is dat effectief te werk gaat en politiek relevantie kwesties agendeert. Dat hebben we gemist in de Socialistische Internationale, de oude mondiale organisatie waar de PvdA tot voor kort volwaardig lid van was.

Ik kijk er naar uit om samen met mijn internationale collega’s aan de slag te gaan met de Progressive Alliance.

Delen: