Progressief samenwerken, ook in Europa

Progressief samenwerken, ook in Europa

Progressief samenwerken, ook in Europa
 Foto ANP/Giorgio Benvenuti

Door Diederik Samsom op 8 september 2014 Delen  

Op uitnodiging van de Italiaanse premier Matteo Renzi was ik gisteren te gast op het "Festa Nazionale de l’Unità" in Bologna, een festival dat in het teken stond van nieuwe progressieve politiek in Europa. Daar vroeg ik aandacht voor de noodzaak tot samenwerking voor een volledig duurzame Europese energievoorziening.

Ook de Franse premier Manuel Valls, de recent gekozen Spaanse oppositieleider Pedro Sánchez en de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie Federica Mogherini waren aanwezig op het door de Italiaanse Partito Democratico georganiseerde festival.

Na een gezamenlijke lunch spraken we met het aanwezige publiek op het festivalterrein en voegden we ons uiteindelijk op het hoofdpodium om de menigte toe te spreken. De noodzaak tot verandering – in eigen land en in Europa – en de oproep tot samenwerking tussen progressieve politici in Europa werd door iedereen omarmd. We vonden elkaar daarbij op een urgente opdracht: zorgen voor meer goed werk. Niet alleen in het door torenhoge werkloosheid geteisterde zuiden van Europa, maar ook in Nederland, waar nog te veel mensen zonder werk langs de kant staan. Meer goed werk komt er niet met hervormingen alleen. Daarvoor zijn investeringen nodig. Investeringen in onderwijs, in innovatie, investeringen in de toekomst van onze kinderen. Maar ook heel concreet in werk: in het midden en klein bedrijf, de ruggengraat van de Europese economie. Daarover waren mijn Europese collega’s en ik het unaniem eens.

In mijn toespraak heb ik specifiek aandacht gevraagd voor de noodzaak tot samenwerking voor een volledig duurzame Europese energievoorziening. Omdat we niet langer afhankelijk willen zijn van Russisch gas of olie uit het Midden-Oosten, maar vooral omdat het meer goed werk oplevert. Voor de ingenieur, maar ook voor de installatie-monteur van zonnepanelen en de bouwer van windmolens op de Noordzee. In Nederland en daarbuiten.

Progressief samenwerken. In Bologna lukt het. Met nieuwe energie gaan we vanaf hier verder. In Italië, Spanje, Frankrijk, in Nederland en in Europa.

Federica Mogherini, Achim Post, Pedro Sanchez, Matteo Renzi, Manuel Valls en Diederik Samsom
Foto: ANP/Giorgio Benvenuti