Prinsjesdag 2017: meer salaris voor leraren

Prinsjesdag

Prinsjesdag 2017: meer salaris voor leraren

Iedere ouder die zijn kind naar school brengt wil dat er een goede leraar voor de klas staat.

En het is in het belang van ons allemaal dat onze kinderen het beste onderwijs krijgen. De wijk waarin je woont, je achtergrond of de portemonnee van  je ouders mogen nooit een belemmering zijn. Goed onderwijs maakt dat mogelijk, en dat begint met goede docenten die het beste uit ieder kind halen.

Leraren krijgen er komend jaar netto 500 tot 800 euro bij. Een eerste stap naar meer waardering, minder werkdruk en een beter salaris.

Het tekort aan leraren wordt echter steeds groter, zeker ook omdat hun salaris achterblijft bij vergelijkbare beroepen. Daarom trekt het demissionaire kabinet vandaag, op Prinsjesdag, 270 miljoen extra uit voor het basisonderwijs. Leraren krijgen er komend jaar netto 500 tot 800 euro bij. Een eerste stap naar meer waardering, minder werkdruk en een beter salaris.

Nu het economisch beter gaat, moet iedereen dat merken. Daarom ben ik tevreden dat de meeste ouderen en mensen met een uitkering er komend jaar ook op vooruit gaan. Eerst was dat niet het geval en daarom hebben we 425 miljoen extra uitgetrokken. Van dat geld verhogen we de zorgtoeslag met ruim 60 euro en krijgen ouderen een extra belastingvoordeel van 115 euro. De meeste Nederlanders gaan er daardoor volgend jaar op vooruit.

Iedereen moet zeker kunnen zijn van gelijke kansen, van goede leraren voor de klas, van betaalbare zorg en van schone lucht en droge voeten.

Al voor de zomer heb ik gezegd dat er wat moest gebeuren aan de beloning van leraren in het basisonderwijs en dat ouderen en mensen met een uitkering er komend jaar ook op vooruit moeten gaan. Ik ben dan ook blij dat dit gelukt is. Want het was vandaag een bijzondere en ook een beetje een ingewikkelde Prinsjesdag.

Het is namelijk de laatste begroting van dit kabinet en als demissionair kabinet hebben we geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. Daardoor kunnen we niet alles realiseren wat we zouden willen. Er liggen nog grote vraagstukken die vragen om een antwoord. Kan ik het eigen risico straks nog wel betalen? Lukt het ons de opwarming van de aarde te stoppen? Heeft de volgende generatie het nog beter dan wijzelf?

Iedereen moet zeker kunnen zijn van gelijke kansen, van goede leraren voor de klas, van betaalbare zorg en van schone lucht en droge voeten. Wij gaan ons komende jaren inzetten voor die zekerheden, samen met iedereen die onze idealen deelt.

We kunnen #NietZonderJou

Word actief in ons landelijke bel-team.

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.