Premier moet banden met Afrika aanhalen

Premier moet banden met Afrika aanhalen

Door Marit Maij op 4 juni 2013 Delen  

De Braziliaanse president Dilma Rousseff steekt het niet onder stoelen of banken: haar land heeft een goede relatie met het Afrikaanse continent. Alleen al dit jaar bracht de president drie keer een bezoek aan Afrika. Minister Ploumen is zeer regelmatig in Afrika en dat is goed. Maar als het Nederland echt menens is, moet ook onze premier aandacht besteden aan Afrika en de banden met belangrijke Afrikaanse leiders ter plekke aanhalen.

Tijdens de viering van het 55-jarig bestaan van de Afrikaanse Unie in Ethiopië afgelopen weekend schold Rousseff een bedrag van rond de zevenhonderd miljoen euro aan Afrikaanse schulden kwijt. Een andere gedeelte van de openstaande schulden wordt geherstructureerd of mag op een later tijdstip dan afgesproken worden afgelost. Eerder trok de Braziliaanse president al honderden miljoenen euro’s uit om de band met Afrika te verstevigen. Ook het succesvolle armoedebestrijdingsprogramma Bolsa Familia, dat in Brazilië vele families heeft geholpen, wordt overgedragen aan landen in Afrika, waaronder Kenia, Ghana en Malawi.

Goed nieuws dus voor de Afrikaanse landen, maar ook voor Brazilië. Want het is niet alleen liefdadigheid maar ook eigen belang. De onderlinge handel is de laatste tien jaar al vervijfvoudigd en Roussef wil de handel met het Afrikaanse continent nog verder uitbreiden. Braziliaanse bedrijven profiteren steeds meer van de activiteiten op Afrikaanse bodem. Vooral op het gebied van de oliewinning en de mijnbouw doen Braziliaanse bedrijven goede zaken in landen als Tanzania of Zambia.

Naast de samenwerking bij armoedebestrijding en de groeiende economische banden worden ook de diplomatieke banden aangehaald. De Braziliaanse regering heeft recent negentien nieuwe ambassades in Afrika geopend. Brazilië is druk bezig zich goed te positioneren tussen oude en nieuwe machten om optimaal bij te dragen aan de ontwikkeling van Afrika en om optimaal te kunnen profiteren van die ontwikkeling in Afrika.

De Braziliaanse president ziet dus veel toekomst in Afrika en besteedt daar de nodige aandacht en tijd aan. Hoe anders doen de Nederlandse premiers dat. Premier Rutte is nog niet verder gekomen dan de zee voor de oostkust van Afrika voor een anti-piraterijmissie. Voormalig premier Balkenende ging naar de WK-finale met Zuid-Afrika. Maar onze premiers schitterden toch vooral door afwezigheid op het Afrikaanse continent. En dat is jammer. In een veranderende wereld is een goed werkende internationale samenwerking van cruciaal belang.

Delen: