Plofkip moet uit de schappen

Plofkip moet uit de schappen

Plofkip moet uit de schappen
Foto Wikipedia / Naim Alel

Door Tjeerd van Dekken op 15 januari 2016 Delen  

In Nederland wordt er mede op ons verzoek overlegd met de supermarkten over een einde aan het stunten met goedkoop en dieronvriendelijk vlees. En met resultaat. Nu de drie grote supermarkten de plofkip in de ban doen is bijna de helft van de Nederlandse kipconsumptie in één klap plofkipvrij. Andere supermarkten moeten daar een voorbeeld aan nemen, betogen Sjoera Dikkers en ik.

Maar helaas zijn er nu berichten dat sommige supermarkten hun leven niet echt beteren. Volgens Wakker Dier verkoopt bijvoorbeeld de Lidl nog steeds vlees van plofkippen, die als enige verschil iets minder snel groeien vanwege een aantal kunstgrepen. Een sjoemelkip dus, die geen verbetering in dierenwelzijn is en de consument die een verantwoord stukje vlees wil eten een rad voor de ogen draait. Er blijft dus werk aan de winkel.

De toekomst zit niet in bulkproducten, maar in duurzaam geproduceerd vlees. Supermarkten die zeggen te gaan voor een duurzamer stukje vlees moeten niet vluchten in kunstgrepen. De sjoemelkip mag niet de nieuwe plofkip worden. Wij willen dat er voortaan enkel nog plaats is voor kippen met extra daglicht, meer vierkante meters en die minder snel worden vetgemest, en van een ander, langzamer groeiend ras zijn. Alleen op die manier heeft de kip een beter leven en de consument een verantwoord stukje vlees op het bord.