Pleidooi van werkgevers tegen CAO’s is Nederland onwaardig

Pleidooi van werkgevers tegen CAO’s is Nederland onwaardig

Pleidooi van werkgevers tegen CAO’s is Nederland onwaardig

Door Roos Vermeij op 19 februari 2015 Delen  

De PvdA roept de werkgevers op met werknemers om de tafel te gaan en nieuwe CAO’s af te sluiten. De openlijke twijfel onder werkgevers of ze nog wel door willen gaan met het afsluiten van CAO’s is niet alleen onverstandig, het brengt het zo beroemde Nederlandse model van arbeidsrust, overleg en stabiliteit in gevaar.

De Telegraaf meldt vandaag dat in belangrijke sectoren als horeca, bouw en detailhandel door werkgevers openlijk wordt getwijfeld of er nog wel een CAO moet komen. Dat geluid klinkt al enige tijd, ook vanuit de Malietoren, waar de nieuwe werkgeversvoorzitter Hans de Boer al enige kanonschoten richting het overlegmodel heeft afgevuurd. En met welk doel, vraag je je af? Collectieve afspraken hebben als voordeel dat werknemers en werkgevers weten waar ze aan toe zijn, en dat met elkaar bepalen. En dus niet de politiek of ieder voor zich.

Dat gevecht aan de vrije krachten overlaten betekent allereerst minder zekerheid voor werknemers, en juist in sectoren waar minder wordt verdiend, is dat zeer onwenselijk. Maar ook werkgevers, er altijd als eerste bij om voor stabiliteit te pleiten, hebben het nakijken. Collectieve afspraken maken scheelt kosten, tijd en biedt zekerheid en loyaliteit. Voor werknemers én werkgevers.

Gelukkig worden er in Nederland nog veel goede en soms ook gemoderniseerde CAO’s afgesloten, maar de bommen die nu op dit stelsel worden gegooid, juist vanuit de werkgevers, getuigen van een korte-termijn-denken dat werkgevers misstaat.

Het lijkt erop dat werknemersland en ook de progressieve partijen hier de stabiliteit vertolken: uiteraard moet je kijken naar modernisering van afspraken, naar veranderingen op de arbeidsmarkt, naar wensen van werknemers voor meer respect, waardering en zekerheid. En naar wensen van werkgevers, die aan de ene kant trouwe werknemers willen en aan de andere kant behoefte hebben aan meer flexibiliteit. Voor dat gesprek zitten de werknemers klaar. Maar waar blijven de werkgevers? Die draaien zich om.