Plan roc’s Rotterdam stap in goede richting

Plan roc’s Rotterdam stap in goede richting

Door Tanja Jadnanansing op 9 januari 2013 Delen  

Het is een goede zaak dat de Rotterdamse roc’s Zadkine en het Albeda College willen gaan samenwerken en willen gaan inzetten op vakscholen. Jongeren moeten worden klaargestoomd voor een beroep en dat kan via de vakschool, vandaar dat ik deze ontwikkeling steun. Ik zal op korte termijn een bezoek te brengen aan beide regionale opleidingscentra (roc), zodat ik van dichtbij kan zien hoe in Rotterdam de B wordt teruggebracht in het beroepsonderwijs.

De scholen in Rotterdam willen gezamenlijk de aansluiting tussen de arbeidsmarkt en het opleidingsaanbod verbeteren. Dat is ook hoog nodig, want opleidingen sluiten op dit moment lang niet altijd aan op de vraag. Soms zien werkgevers zich daardoor zelfs genoodzaakt om zelf personeel op te leiden, omdat ze niet voldoende gekwalificeerd personeel kunnen vinden.

Kwalitatief hoogwaardig beroepsonderwijs is van groot belang. Het is zaak dat jongeren de juiste kennis en vaardigheden op school bijgebracht worden, zodat zij na hun opleiding klaar zijn om direct aan de slag te gaan. Het gaat daarbij niet alleen om algemene kennis, maar ook om vakvaardigheden. Daarnaast is het zaak om jongeren op te leiden voor beroepen en sectoren waar momenteel veel vacatures zijn of worden verwacht, zoals in de zorg of binnen de technische sector. Het ROC Zadkine en het Albeda College kiezen in hun plan voor deze specifiek sectoren, waarmee zij inspelen op de vraag van de arbeidsmarkt en hun studenten meer kans geven op een baan.

Het streven van beide scholen om na de fusie de organisatie op te breken in zeven losse scholen is wenselijk. Opleidingen moeten een duidelijk eigen gezicht hebben en de student moet centraal staan. Daarbij passen geen anonieme onderwijsfabrieken, de menselijke maat moet weer terugkomen in het onderwijs. Het plan van Albeda College en ROC Zadkine lijkt een stap in de goede richting.