1 mei: uit het plakboek van Herman Hofman

1 mei: uit het plakboek van Herman Hofman

Door Plakboek PvdA op 1 mei 2012 Delen  

Laat ik even teruggaan naar het jaar 1952, dus zestig jaar geleden. Opgegroeid in een SDAP/NVV gezin in Vlissingen, was het jaarlijkse 1 mei feest in die scheepsbouwstad voor mij al jong een feestelijk gebeuren. Als enige van de kinderen in ons arbeidersgezin mocht ik naar de Rijks Hogere Burger School (RHBS). Wel onder de voorwaarde stevig aan te pakken, want anders ‘moet je naar de fabriek!’.

Op 1 mei plukten we eerst enkele rode tulpen in de voortuin en spelden die op onze truien. Dan vanuit ‘Tuinstad’ lopend naar de Brouwersstraat, waar precies vóór het gebouw van de RHBS de optocht werd gevormd. De bestuurders van de P.v.d.A., wethouders en raadsleden van onze partij, bestuurders van de Metaalbewerkersbond van het NVV, van de VARA, de Vrouwenbond, het NIVON  en de Volksstem vormden de voorhoede, daarachter de jonge leden van de AJC en van Jonge Strijd, de jongerenorganisatie van het NVV (waarvan ik bestuurslid was) en vervolgens nog tientallen leden. In latere jaren kwam daar ook een delegatie van Nieuwe Koers nog bij. Het was best een forse optocht met veel vlaggen en banieren en het kreeg dus ook het nodige bekijks. Een enkele keer werd er iets lelijks geroepen, maar dat bleef een uitzondering. Dat jaar was het schitterend weer en dat gaf de stoet iets zeer feestelijks. U proeft de nostalgie!

Ik was de enige leerling van die RHBS die meeliep. En dat niet alleen, ik was ook nog de enige tamboer die een heel muziekkorps moest vervangen. Dat veel leerlingen van mijn school dit alles nogal sceptisch bekeken, kon ik me goed voorstellen, maar het gaf mij ook wel een ‘kick’. We liepen dan met stevige pas en socialistische liederen zingend (ik ondersteunde die met mijn trommel!!) door de wijk Goed Wonen richting het Nollebos. Bij een uitspanning onder aan de duinen van Walcheren zongen we nog meer liederen, luisterden we naar enkele toespraken, gingen we volksdansen en dronken er limonade. Daarna werd de terugtocht aanvaard en ’s avonds was er een bijeenkomst in het ‘Concertgebouw’, waar de Volksstem liederen zong en één of meer landelijk bekende PvdA-ers vurige toespraken hielden.

De andere ochtend werd ik op mijn school nogal schamper bejegend door medeleerlingen, maar er werden ook nieuwsgierige vragen gesteld. Ik kan niet zeggen dat ik me een soort popmusicus voelde (een begrip dat toen nog niet bestond), maar wel beeldde ik me in dat ik meer volwassen was dan hen. Hoe dan ook, een ‘kostbare’ herinnering.

Herman Hofman (tot 1 juli 2001 voorzitter van de Landelijke Adviesgroep Ouderenbeleid).

 

PS. Helaas beschik ik niet over een bijbehorende foto, maar stop er een andere bij van mij met “Ome” Jan van Zutphen, één van de oprichters van de Diamantbewerkersbond en voorzitter van het TBC-Sanatorium Zonnestraal. Naar hem werd het jeugdhonk van ‘Jonge Strijd’-afdeling Vlissingen genoemd, gevestigd in de Rioolstraat (!).

Delen: