Pensioen voor ZZP’er goed idee

Pensioen voor ZZP’er goed idee

Door Mei Li Vos op 19 maart 2013 Delen  

Zelfstandigen bouwen gemiddeld veel minder pensioen op dan werknemers. Dat kan leiden tot een karige oude dag. Staatssecretaris Jetta Klijnsma wil onderzoeken of een gezamenlijk, en dus goedkoper, pensioenfonds voor zelfstandigen kan worden opgezet. Dat is geweldig nieuws.

Het is al een hele oude wens van mij, maar ook van veel zelfstandigen, dat er een pensioenfonds komt voor zelfstandigen. Het voordeel van een fonds is dat je samen risico’s deelt, en dat het dus veel goedkoper is dan individueel wat regelen. Tot nog toe is het echter heel lastig om zo’n fonds op te zetten. Maar nu zo veel mensen zelfstandigen zijn, en waarschijnlijk veel mensen ergens in hun loopbaan een tijdje werken als zelfstandige is het tijd om zo’n fonds mogelijk te maken. Het kabinet gaat onderzoeken hoe dat kan, samen met organisaties van zelfstandigen.

Een ander voornemen van de regering is om te kijken of het geld dat sommige zelfstandigen de afgelopen jaren hebben gespaard voor hun oude dag uitgesloten kan worden voor de vermogenstoets voor de bijstand. Veel zelfstandigen zijn de afgelopen jaren hard geraakt door de crisis, en zijn failliet of gaan failliet.

Failliet gaan is al een drama, maar ook nog je pensioen moeten ‘opeten’ voor je een bijstandsuitkering krijgt maakt de appel voor de dorst wel erg zuur. Een aantal zelfstandigen heeft gewoon via een spaarrekening voor pensioen gespaard, omdat je geld in een woekerpolis stoppen geen optie was. Voor een klein aantal zelfstandigen die zo verstandig waren om te sparen maar nu helaas in de bijstand terecht komt zou het plan van de regering een uitkomst zijn. En voor de toekomst zou zo’n bescherming van pensioenspaargeld ook kunnen leiden tot meer spaarzin onder zelfstandigen.