Paus moet misbruik stoppen

Paus moet misbruik stoppen

Door Attje Kuiken op 27 februari 2019 Delen  

Jarenlang is het in de doofpot gestopt. Terwijl de hele top van de kerk er vanaf wist. Zelfs de huidige paus heeft jarenlang een van seksueel misbruik veroordeelde kerkfunctionaris de hand boven het hoofd te hebben gehouden.

De door de kerk voorgestelde maatregelen zijn echt onvoldoende. De bezem moet door het Vaticaan.

De bezem moet door het Vaticaan.

Slachtoffers van seksueel geweld moeten er zeker van zijn dat ze worden gehoord en dat daders worden vervolgd en bestraft. Maar jarenlang werden zij door de kerk weggezet en genegeerd. Het afgelopen weekend hield de Paus dan eindelijk een top over dit misbruik. Van tevoren deed de paus stevige uitspraken, maar na afloop bleken alle maatregelen boterzacht.

Slachtoffers van seksueel misbruik waren terecht zeer teleurgesteld.

In de kerk heiligt het doel nog steeds alle middelen.

Bovendien bleek één dag na de top al dat één van de meest belangrijkste adviseurs van de paus – de penningmeester van het Vaticaan – zich schuldig had gemaakt aan ernstig seksueel misbruik. Bij de aanstelling van deze man waren er al geruchten, maar daar is toen niets mee gedaan. In 2017 werd hij met verlof gestuurd maar gerechtelijke stappen bleven uit.

Misselijkmakend en teleurstellend.

De paus was erbij, keek ernaar en deed niks. Ik acht hem daarmee persoonlijk verantwoordelijk voor het faciliteren van dit misbruik. Voor het in stand houden van een cultuur waarin mensen wegkeken bij dit misbruik. En bij het in de doofpot stoppen van dergelijke schandalen. In de kerk heiligt het doel nog steeds alle middelen. Voor veel slachtoffers voelt het als een trap na. Misselijkmakend en teleurstellend.

Delen:

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid