Doorbreek patstelling kredietverlening

Doorbreek patstelling kredietverlening

Door Henk Nijboer op 20 maart 2013 Delen  

In de Tweede Kamer is vandaag met ministers Dijsselbloem en Kamp gesproken over de problemen op de kredietmarkt. Namens de Partij van de Arbeid heb ik drie zaken naar voren gebracht. Banken hebben een onmisbare functie in onze samenleving en moeten weer zo veel mogelijk doen waarvoor ze zijn: kredietenaanvragen beoordelen en deze verstrekken als ondernemers met goede plannen komen.

Kleine kredieten worden bijna niet meer verleend. Ik ben erg geschrokken van recente cijfers: 52 procent van de aangevraagde kredieten van het midden- en kleinbedrijf (mkb) wordt afgewezen. Dat is een stijging van 18 procentpunt ten opzichte van een jaar eerder. Dat is ongekend.

In het debat heb ik banken opgeroepen onze ondernemers niet de nek om te draaien en de ministers gevraagd een krediettop te beleggen om de problemen in de kredietverlening op te lossen. De ministers hebben daarop toegezegd een bijeenkomst met banken te beleggen op het Catshuis.

Met vele collega’s heb ik aandacht gevraagd voor ondernemers, veelal boeren en schippers, die leningen hebben bij de Deutsche Bank. Deutsche Bank heeft een ‘strategiewijziging’ afgekondigd en wil zich alleen richten op het hogere segment. De bank wil af van de kleinere ondernemers maar laat hen met forse problemen zitten, waaronder boeterentes en het niet kunnen voortzetten van bestaande leningen. De minister van Financiën heeft toegezegd persoonlijk contact op te nemen met de directie van Deutsche Bank om hen op te roepen de problemen te verhelpen.

Een derde punt is de te strikte toepassing van de hypotheekregels door banken. Starters op de woningmarkt en mensen zonder vast contract hebben grote problemen met het krijgen van een hypotheek. De banken geven aan dat ze streng zijn omdat dat moet van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en vrezen boetes, maar de AFM zegt dat er ruimte is voor maatwerk. Zo is er een impasse ontstaan waar vooral starters en mensen die hun hypotheek willen oversluiten de dupe van zijn. Er wordt weinig ruimte geboden voor hypotheken die op de persoon zijn toegesneden, terwijl die ruimte er wel is en de AFM die wel wil geven. Minister Dijsselbloem beloofde met zowel de AFM als de banken om tafel te gaan om deze patstelling te doorbreken.