Pak vastgoedbubbel aan

Pak vastgoedbubbel aan

Door Albert de Vries op 5 juni 2013 Delen  

De Partij van de Arbeid wil dat vastgoedpartijen hun verlies op leegstaande kantoren nemen. Dat kan door strenger toe te zien op de regels voor de waardering van commercieel vastgoed. Die waarderingen moeten realistischer. De kunstmatig hoge prijzen zorgen ervoor dat de gebouwen geen nieuwe bestemming kunnen krijgen, dat ze leeg blijven staan en dat herstel op de bouwmarkt uitblijft.

In Nederland staat bijna 15 procent van alle kantoorgebouwen leeg. Bij elkaar is dat ruim 7 miljoen vierkante meter. In kantoren die wel zijn verhuurd, zit ook nog eens veel verborgen leegstand. De verwachting is dat een groot gedeelte van deze kantoren geen huurder meer krijgt. De leegstaande gebouwen hebben op papier vaak nog een hoge waarde, terwijl in de praktijk het gebouw een stuk minder waard is. Maar door de hoge waarde op papier is het onbetaalbaar om het gebouw een nieuwe functie te geven. Strengere regels voor de waardering van gebouwen dwingen beleggers tot afwaarderen.

Door de overwaardering uit de markt te halen, slaan we de weg naar herstel in. De markt doet dat niet uit zichzelf, en dus moet minister Schultz ingrijpen. De PvdA wil daarnaast dat gemeentes meer instrumenten krijgen om leegstaande gebouwen een nieuwe functie te geven. Ook moeten beleggers met elkaar in gesprek om van twee halfvolle kantoren één volle te maken. Dat creëert weer nieuw perspectief, zowel voor de leegstaande gebouwen als voor de bouwsector.

Leegstaande kantoren worden vaak omgebouwd tot huisvesting, hotel of als broedplaats voor startende bedrijfjes. In de Televisiestraat in Den Haag is zelfs een voormalig kantoor dat wordt gebruikt voor het kweken van bijvoorbeeld champignons of tomaten.