Pak vaarhufter aan

Pak vaarhufter aan

Pak vaarhufter aan
 Foto Flickr / Lutz Blohm

Door Lutz Jacobi op 2 juli 2015 Delen  

De pakkans voor vaarhufters moet omhoog. Nu worden deze verkeersovertreders alleen aangepakt als ze op heterdaad worden getrapt. Daarom wil ik dat de handhaving van de verkeersregels op het water slimmer en eenvoudiger wordt. Bijvoorbeeld door ook gebruik te maken van zelfgemaakte filmpjes op social media. Want iedereen op het water moet zich aan de regels houden.

Zelf ben ik ook veel op het water. Waar ik vaar met mijn sloepje liggen veel woonarken. En dan komt er weer zo’n aso met een grote speedboot langs scheuren die veel schade kan veroorzaken. Of van die mensen die een bootje huren, maar voor geen meter kunnen varen. Dat is vaak niet alleen vervelend voor andere mensen op het water en slecht voor de leefbaarheid van omwonenden, maar ook gevaarlijk. Vorig jaar nog zijn er twee mensen doodgevaren in Vinkeveen.

Op de Waddenzee, in waterrijke binnensteden en de binnenwateren is sprake van veel overlast door snelvaarders. In de praktijk is echter maar een kleine groep verantwoordelijk voor het leeuwendeel van deze overlast. En het wordt steeds drukker op het water. Daarom is het juist van belang dat we ons allemaal aan de regels houden. Te snel varen, geluidsoverlast, watervervuiling, dronkenschap: voor al die overtredingen is de pakkans vaak laag. Die moet echt omhoog.

Daarom diende ik vandaag een motie in die het kabinet verzoekt te onderzoeken op welke innovatieve manieren de pakkans omhoog kan en hoe de handhaving slimmer en eenvoudiger kan. Want vaarhufters die voor overlast zorgen en de veiligheid in het gevaar brengen moeten we aanpakken.

Delen: