Pak gemeentelijke woekerrentes aan

Pak gemeentelijke woekerrentes aan

Door Gijs van Dijk op 14 juni 2018 Delen  

Lenen is voor rijke mensen heel goedkoop, terwijl dit voor arme mensen het hartstikke duur is. Dat is in Nederland de realiteit.

Als je geen geld hebt voor een wasmachine of een koelkast en daar een sociale lening voor nodig hebt van de gemeente, betaal je in veel gemeenten een woekertarief. Dit kan soms oplopen tot wel 13%! Ik vind dit onbegrijpelijk. Hoe kan dit een nog “sociaal” krediet worden genoemd? Je moet zeker kunnen zijn van een gemeente die naast je gaat staan als je schulden hebt, in plaats van dieper in de problemen duwt. Daarom roep ik de staatssecretaris ook op om gemeenten te dwingen hun woekerrentes te verlagen.

Bij een sociaal krediet, hoort een sociale rente. 13% is onbegrijpelijk. Hoe kan dit een nog “sociaal” krediet worden genoemd?

Overheden lenen op dit moment voor een prikkie, soms zelfs zonder kosten! Terwijl als je met een laag inkomen een lening nodig hebt, betaal je enorme rentetarieven bij sommige gemeentelijke kredietbanken. Gemeenten maken zelfs winst op deze “sociale” kredieten. Ik vind dat ongehoord. Bij een sociaal krediet, hoort een sociale rente. Door de rente op een sociale lening te verlagen kunnen mensen ook sneller van hun schulden afkomen.

Gemeenten moeten aan de slag om de rente op de sociale kredieten fors te verlagen.

Bovendien kun je met een klein inkomen en financiële nood ook geen kant op. Als je geld nodig hebt voor een wasmachine, meubels of om andere schulden af te lossen, doen commerciële banken, die lagere tarieven hanteren, vaak niets. Hierdoor is het alleen mogelijk om te lenen bij de gemeentelijke kredietbanken. Gemeenten moeten aan de slag om de rente op de sociale kredieten fors te verlagen.

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word nu lid