Paal en perk aan bureaucratie in de zorg

Paal en perk aan bureaucratie in de zorg

Door Otwin van Dijk op 29 oktober 2013 Delen  

Geld dat voor gezondheidszorg bedoeld is moet zoveel mogelijk aan zorg besteed worden. De Partij van de Arbeid wil dan ook paal en perk stellen aan kostenverslindende bureaucratie in de zorg. Ik vraag de staatssecretaris daarom om met instellingen voor langdurige zorg in gesprek te gaan over een overhead-norm, die bepaalt welk bedrag er maximaal mag worden uitgegeven aan papierwerk, managers, gebouwen en auto’s. Zo houden we de kosten in de zorg beheersbaar.

Ik constateer dat zorginstellingen onderling enorm verschillen in de mate waarin ze geld kwijt zijn aan overhead. Dat varieert van enkele procenten van hun budget tot soms wel tientallen procenten. Geld dat eerst en vooral bedoeld is voor gezondheidzorg. Het moet mogelijk zijn daarin verbeteringen te brengen. Voor gemeenten en zorgverzekeraars zou de nieuwe kostennorm leidend moeten zijn bij het inkopen van zorg. Het is aan de staatssecretaris om samen met zorginstellingen te bepalen wat een redelijke norm is.

Er gaat veel veranderen in de zorg. Laten we die hervormingen aangrijpen om ook overtollige kosten aan te pakken. Kortom: minder overhead, meer zorg.