Over de Dag van de Arbeid en meer

Over de Dag van de Arbeid en meer

Door Hans Spekman op 25 april 2013 Delen  

Er zijn weken die voorbij vliegen en daar was deze een van. In aanloop naar een partijcongres is er altijd veel werk te verzetten. Er werd in Den Haag een zorgakkoord gesloten en we lanceerden bovendien de site www.watwiljijmeteuropa.nl.

Zaterdag is ons 34e huishoudelijke congres in Leeuwarden. We hebben er lang naar toegewerkt. De organisatie staat klaar, zo leerde een laatste check deze week. Tientallen medewerkers en vrijwilligers zullen zaterdag alles weer in goede banen leiden. We verwachten een kleine 900 mensen in de zaal.

Hieronder bevinden zich tachtig nieuwe leden, mensen die zich onlangs hebben aangemeld bij de partij en die nu voor het eerst een congres zullen bijwonen. Ze krijgen die dag een ‘congresbuddy’ toegewezen die hen wegwijs maken over hoe een congres in zijn werking gaat. Aan deze nieuwe leden een speciaal welkom!

Op het congres staan een aantal onderwerpen centraal, zoals het Van Waarde-project en de ledendemocratie. Maar ook – het zal na alle media-aandacht niet verbazen – een aantal moties over onder meer strafbaarstelling illegaliteit en het al dan niet boren naar schaliegas. Hierover zullen we zaterdag in alle openheid discussiëren met de leden.

In Den Haag maakte intussen onze staatssecretaris Martin van Rijn namens het kabinet afspraken over de toekomst van de langdurige zorg. Wij willen de zorg op een sociale en verantwoorde manier hervormen. Omdat de zorg voor iedereen, voor nu en in de toekomst, beschikbaar en betaalbaar moet blijven houden, zijn hervormingen nodig. De zorg wordt dichtbij, persoonlijker en minder ingewikkeld georganiseerd. Meer thuishulpen kunnen hun baan behouden en er wordt extra geïnvesteerd in scholing van zorgmedewerkers. Wel vind ik het jammer dat Abvakabo FNV heeft besloten niet mee te doen.

Deze week lanceerden we ook de website www.watwiljijmeteuropa.nl. Daarin vragen we iedereen, lid of niet-lid, zijn mening over Europa. Hoe kan het anders of beter? Wat zijn belangrijke onderwerpen? De beste ideeën staan centraal tijdens het Europafestival in Utrecht op 8 juni en maken kans om opgenomen te worden in het verkiezingsprogramma voor de Europese verkiezingen. En in ben blij dat onze politiek leider Diederik Samsom de taak op zich heeft genomen om de programmacommissie te gaan voorzitten.

Wie zaterdag niet in Leeuwarden kan zijn, hoop ik te treffen aanstaande woensdag, in Arnhem tijdens de landelijke viering van de Dag van de Arbeid. Sinds het eind van de negentiende eeuw herdenken wij op deze dag de strijd voor een beter bestaan. Dan staan we stil bij al die mensen die hun leven letterlijk of figuurlijk gaven voor de strijd voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. En we vieren hun en onze successen die soms zo vanzelfsprekend lijken. De achturige werkdag, dat oud en arm niet langer hand in hand gaan, en al die afspraken die er voor zorgen dat iedere werknemer in fatsoenlijke omstandigheden zijn of haar werk kan uitvoeren. We hebben veel bereikt, maar dat ontslaat ons niet van de plicht om iedere dag weer te werken aan onze idealen.