OV-trajectkaart voor MBO-student

OV-trajectkaart voor MBO-student

Door Tanja Jadnanansing op 29 augustus 2012 Delen  

MBO-studenten die jonger zijn dan 18 jaar hebben recht op een trajectkaart om naar hun onderwijsinstelling te reizen. Op dit moment krijgen alleen studenten die 18 jaar of ouder zijn een OV-kaart, terwijl een op de vier MBO-studenten een andere opleidingskeuze maakt vanwege de hoge reiskosten. Op deze manier verspillen we ontzettend veel talent. Met deze kaart vergroot de Partij van de Arbeid de laagdrempeligheid van het onderwijs.

Een MBO-student woont gemiddeld 20,2 km van zijn of haar studie af. Hierdoor bedragen de gemiddelde reiskosten voor een MBO-student 104 euro per maand. Voor veel gezinnen is dit gewoon een hele grote kostenpost.

De meeste MBO-studenten zijn daarnaast ook minderjarig. Een MBO-student die de basis- en middelbare school zonder vertraging doorloopt is op zestienjarige leeftijd klaar om naar het MBO te gaan. De eerste twee jaar draait de MBO-student dus op voor de reiskosten. De PvdA wil hier verandering in brengen en geeft MBO’ers met deze trajectkaart de mogelijkheid alles uit zichzelf te halen.

De kaart is geldig op een vastgesteld traject tussen huis, studie- en stageplek. Met deze trajectkaart kan zowel per trein, tram, bus als metro worden gereisd.