Opvang en school onder één dak

Opvang en school onder één dak

Opvang en school onder één dak
Foto Shutterstock / MNStudio

Door Keklik Yücel op 30 november 2015 Delen  

Veel jonge ouders moeten zich vaak in allerlei bochten wringen om, voor en na hun werk, de kinderen op tijd op de opvang, school, sport of de muziekles te brengen. En daarnaast ook nog voldoende tijd voor elkaar vrij te maken. Juist omdat kinderen vaak van de ene naar de andere plek moeten worden gebracht, is het aanbieden van opvang, school, sport en spel onder één dak een goede oplossing. Voor ouders en kinderen. Bovendien krijgen alle kinderen hierdoor een eerlijke kans om al hun talenten te ontwikkelen. Zonder drempels. Daarom moet er meer ruimte komen voor dit soort initiatieven en mogen zij niet, zoals nu helaas nog vaak het geval, vastlopen in bureaucratische rompslomp.

Ouders die nu al ervaring hebben met het aanbieden van opvang en onderwijs onder één dak, in een kindcentrum, zijn erg tevreden. Daarom wil de PvdA over 10 jaar in elke wijk en in ieder dorp zo’n kindcentrum. Tijdens het debat over de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ga ik het kabinet vragen om binnen een half jaar met concrete voorstellen te komen om dit doel te bereiken. Zodat school en opvang onder één dak, met één pedagogisch dagprogramma mogelijk is voor alle ouders die dit willen voor hun kinderen.

De bundeling van expertise en kennis in een kindcentrum is een investering in kinderen van nul tot twaalf jaar. Vanuit één organisatie wordt dan zowel kinderopvang als primair onderwijs aangeboden: ontwikkelen, ontdekken én leren. Dat moeten we stimuleren. Zodat dit, voor iedereen die dit wil, dichtbij en in de buurt beschikbaar is. Daarom wil ik dat alle drempels weg worden genomen, en deze kindcentra op meer plekken echt mogelijk worden gemaakt.

Hiervoor pleit ik ook in een nieuwsitem van RTL, benieuwd? Klik hier.