Optimisme neemt toe

Optimisme neemt toe

Optimisme neemt toe
Foto Flickr / PvdA

Door Hans Spekman op 6 maart 2014 Delen  

Dinsdag presenteerde het Centraal Planbureau (CPB) betere vooruitzichten over onze economie. Voor mij was dit geen verrassing. Al enkele maanden proef je op straat dat het optimisme onder de mensen weer toeneemt. Maar we zijn er nog niet.

Deze week spraken Martijn van Dam en ik een aantal journalisten op het Binnenhof over onze campagne. Een campagne die ver vóór loopt op die van andere partijen. Het viel me op dat de Haagse verslaggevers vooral druk zijn met Haagse beslommeringen. Ze leken daarom enigszins verrast door de gunstige economische vooruitzichten die het CPB dinsdag had gepresenteerd.

Helemaal verrast waren ze toen ik zei dat wij dat optimisme al een aantal maanden zien. In gesprekken met bewoners merken we dat het chagrijn over de crisis en daarmee gepaard gaande bezuinigingen langzaam plaats heeft gemaakt voor hernieuwd optimisme. Het CPB bevestigt dat nu.

De cijfers van het CPB voor dit en komend jaar mogen dan wel beter zijn, we zijn er nog niet. De werkloosheid is nog altijd veel te hoog. Te veel mensen verliezen ook dit jaar nog hun baan. Dat vind ik verschrikkelijk, werkgelegenheid is en blijft de oeropgave van de Partij van de Arbeid.

Ook in gemeenten is werk het belangrijkste onderwerp. Steek je als college van B en W na 19 maart meer geld in het ondersteunen van nieuwe bedrijvigheid of bezuinig je vooral op het aantal ambtenaren, waardoor je minder ondersteuning kan bieden bij het begeleiden naar werk, het binnenhalen van nieuwe bedrijven of minder de lokale economie kunt aanjagen?

De journalisten die ik dinsdag sprak waren niet hier mee bezig, maar met Haagse onderwerpen. Terwijl we juist lokale verkiezingen hebben, waarin het draait om de vraag wie het straks in de gemeenteraad voor het zeggen heeft. En als ik dan de vele verkiezingsprogramma’s lees, gaat het ook ergens om. Ik val echt van mijn stoel als ik lees dat D66 in Arnhem de bijstand tijdelijk wil maken. Dat idee is niet alleen kortzichtig, maar ronduit asociaal. Daarmee haalt de partij de VVD gewoon rechts in.

Met nog twee weken voor de verkiezingen geven veel kiezers in onderzoeken aan dat ze nog twijfelen of ze wel gaan stemmen. Voor ons zaak om onze achterban te bewegen naar het stemlokaal te komen. Onze duizenden vrijwilligers gaan net als de afgelopen tijd tot en met 19 maart massaal de straat op om talloze gesprekken met bewoners te voeren of gewoon een roos uit te delen. We blijven strijdbaar tot de bussen sluiten.

We hebben met de CPB-cijfers van deze week een stevig bewijs gekregen voor onze stelling die we al langer op straat bevestigd zagen: mede dankzij dit kabinet en zijn hervormingen gaat het met Nederland weer beter. Nu is het zaak om dit herstel ook via het lokaal bestuur verder te bevorderen. Ik kijk uit naar 19 maart.

Delen: