Oploeven

Oploeven

Door Hans Spekman op 8 november 2012 Delen  

Four more years voor Obama, was de uitslag van de verkiezingen in de Verenigde Staten. Na een campagne waarin de botte bijl weer langdurig en stevig is gebruikt, vraag je je af wat de opbrengst van deze jaren zal zijn. Natuurlijk, de Democraten hebben ook de controle in de Senaat. Maar in het Huis van Afgevaardigden blijven de Republikeinen aan de macht. En Amerikaanse politici staan nou niet bepaald bekend om het samenwerken met hun tegenstanders.

Bij zijn opgavespeech gaf Romney hoog op van verbintenis, de rijen sluiten, samenwerking. Het is voor Obama te hopen dat aan zijn oproep gehoor wordt gegeven. De uitdagingen waar Amerika (en de wereld) voor staan, zijn te groot om te worden verdrukt door geruzie en stilstand.

Ook in Nederland komt de wind van voren. We zijn nog steeds bezig te crisis te bezweren. Maar het nieuwe kabinet kiest ervoor om een positieve koers te varen. Geen verlamming door angst, maar doorpakken met lef en overtuiging.

Het is een pittige tocht in de woelige baren van de wereldeconomie. Daarin is het vinden van de juiste oplossing niet gemakkelijk. Ook wij zullen af en toe problemen hebben met sommige maatregelen. En dat zullen we dan ook laten weten. Zoals ik al zei op het congres van zaterdag: wij zijn en blijven rood, wij worden niet paars.

In de zeilsport weten ze wat je moet doen wanneer de wind van voren komt. Het zeil gaat dan afwisselend over links en over rechts. ‘Oploeven’ heet dat. Geen gemakkelijke opgave, scherp aan de wind, maar nodig om Nederland uit de crisis te helpen. Deze opdracht heeft de PvdA altijd opgepakt en dat doet zij deze keer weer. Met het kompas op onze kernwaarde: eerlijk delen.

Op het congres van afgelopen zaterdag heb ik gezegd dat wij als PvdA bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen. Maar dat we tegelijkertijd onze ogen goed open moeten houden voor de consequenties. Bewindspersonen, Kamerleden, maar vooral al onze lokale vertegenwoordigers en vrijwilligers houden in onze buurten en straten scherp in de gaten hoe het beleid uitpakt. 

Het regeerakkoord van het kabinet Rutte-Asscher zal leiden tot een Nederland waarin zij die het kunnen missen wat meer zullen bijdragen en de mensen met een normaal inkomen er financieel erop vooruit gaan. Die afspraak hebben we gezamenlijk gemaakt en daar kunt u van op aan.

Delen: