Opkomen voor kinderen, ook op de BES-eilanden

Opkomen voor kinderen, ook op de BES-eilanden

Door Roelof van Laar op 10 oktober 2013 Delen  

Ons Koninkrijk bestaat, behalve uit Nederland, ook uit een aantal eilanden in het Caribisch gebied. Aruba, CuraƧao en Sint Maarten zijn aparte landen binnen het Koninkrijk en Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn bijzondere gemeente. Als woordvoerder Koninkrijksrelaties zet ik me in om op deze eilanden de meest kwetsbaren te beschermen. Dat zijn voornamelijk de kinderen.

Voor de zomer heb ik in de Tweede Kamer gedebatteerd over de situatie van kinderen op de eilanden. Dat was naar aanleiding van verschillende rapporten van Unicef die een zorgelijk beeld lieten zien. Armoede, onveiligheid binnen gezinnen, obesitas en seksueel misbruik vormen grote bedreigingen voor een groot deel van de kinderen die op de eilanden opgroeien. Voor ons lijken deze eilanden misschien een paradijs, maar voor de meeste kinderen die daar opgroeien is dat absoluut niet het geval.

Onlangs sprak ik een Nederlandse verpleger die een half jaar op Aruba heeft gewerkt. Hij was bezorgd over de slechte staat van de gezondheidszorg op het eiland en het enorme overgewicht bij veel kinderen. Veel ouders koken niet, maar geven hun kinderen junkfood te eten. Groenten en fruit zijn onbetaalbaar en worden daarom nauwelijks gekocht. Aruba bouwt hierdoor een enorme schuld richting de toekomst op. De kosten voor de gezondheidszorg gaan de komende jaren door de ongezonde levensstijl explosief stijgen. Op andere eilanden is de situatie helaas niet veel beter.

Vaak wordt er in en buiten de Tweede Kamer gesproken over belangrijke onderwerpen als goed bestuur en degelijke financiën. Maar ik vind dat ook het waarborgen van essentiële rechten als goede voeding en gezondheidszorg hoog op de agenda moeten staan. Ik blijf mij daarom in de Tweede Kamer hard maken voor het bestrijden van armoede en obesitas en het verbeteren van de leefomstandigheden op de eilanden. We zijn er met elkaar verantwoordelijk voor dat ieder kind in ons Koninkrijk veilig en gezond opgroeit en een goede toekomst voor zich heeft.