Opheldering over vermeende fraude banken

Opheldering over vermeende fraude banken

Door Jeroen Recourt op 20 juli 2012 Delen  

Er zijn bewijzen dat rente van schuldenaren bij de bank in de boeken komt als aflossing in plaats van rente. Hierdoor betalen de banken aanzienlijk minder belasting. Het gaat hier om rente die wordt geĆÆnd door deurwaarders van consumenten met schulden. Mijn collega Ed Groot en ik willen opheldering van minister De Jager over het creatief boekhouden bij banken, waardoor de staat miljoenen aan belastinginkomsten mis zou zijn gelopen.

In sommige gevallen bleek de bank de rente intern op nul te hebben gezet, terwijl de schuldenaar het volle pond aan rente moest betalen. Fiscaal gezien verdwijnt hier de rente uit de boeken. Onze vraag aan de minister is dan ook: frauderen die banken of zit er een maas in de wet? Wij willen dat de minister uitzoekt of deze creatieve constructies van de banken nu al verboden zijn. Wat de Partij van de Arbeid betreft moeten dergelijke constructies strafbaar zijn.

Ook hebben wij de minister verzocht uit te zoeken op welke schaal dit voorkomt en zo nodig actie te ondernemen. Het lijkt er namelijk op dat de banken de fiscus te slim af zijn, terwijl de burgers voor de rekening opdraaien. Dit is onverkoopbaar aan de belastingbetaler en aan iedereen die zich blauw betaalt aan rente.