Openheid over herkomst steenkool

Openheid over herkomst steenkool

Door Jan Vos op 29 november 2013 Delen  

Een meerderheid in de Kamer steunt de wens van de Partij van de Arbeid om energiebedrijven te verplichten aan te geven waar hun kolen vandaan komen. Als centrales steenkool invoeren uit omstreden mijnen waar bijvoorbeeld sprake is van slechte arbeidsomstandigheden of uitbuiting, dan moet dat openbaar zijn. Voor de consument is het onduidelijk waar energiebedrijven hun steenkolen vandaan halen. Daar moet verandering in komen.

Als het aan de PvdA ligt stoken Nederlandse centrales geen ‘bloedkolen’: steenkool die onder erbarmelijke omstandigheden wordt gewonnen. Energiemaatschappijen weigeren tot nu toe aan te geven waar ze hun kolen inkopen. Ik vind dat bedrijven hier openheid over moeten geven, zodat consumenten goed geïnformeerde een energieleverancier kunnen kiezen.

Daarom vraag ik minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel om op korte termijn tot overeenstemming te komen met energiemaatschappijen over meer openheid. Als deze overeenstemming er niet komt, zal de PvdA zoeken naar mogelijkheden om maatschappijen te verplichten duidelijk te maken dat ze geen bloedkolen stoken. Nederlandse consumenten hebben recht op eerlijke energie.