Openheid is een groot goed

Openheid is een groot goed

Door Hans Spekman op 4 mei 2012 Delen  

Nog maar een paar weken geleden verkoos mijn partij Diederik Samsom tot partijleider en fractievoorzitter  in de Tweede Kamer. Vandaag is hij gekozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen, er waren geen tegenkandidaten. Diederik is en blijft onze eerste man en daar ben ik trots op.

Toen het partijbestuur besloot dat de opvolging van Job Cohen via een ledenraadpleging ging verlopen, waren er hier en daar best wat opgetrokken wenkbrauwen. ‘Moet de fractie dat niet zelf beslissen, was het niet te veel een beauty contest, en voor hoelang werd die dan eigenlijk gekozen?’ Op de derde vraag wist ik geen antwoord, omdat ik toen nog niet kon bevroeden dat de eindeloze sessies in het Catshuis zo snel tot de val van kabinet-Rutte zou leiden.

Diederik is uit de lijsttrekkerverkiezing sterker naar voren gekomen. Alle andere mensen die binnen of buiten de fractie zich ook wilden kandideren hebben op deze manier de meest eerlijke kans gekregen. En ik moet zeggen dat ik alleen maar blij kan zijn hoe dit alles is verlopen.

De politiek moet af van het idee dat je dit soort belangrijke beslissingen kan nemen met een klein groepje mensen die de top van de partij vormen. Waarom zouden mensen lid willen zijn van een partij waar ze verder niets te vertellen hebben? Het verkiezen van een partijleider is een eervolle zaak. Mensen denken echt na over wie ze tot leider willen. Een stem zorgt voor betrokkenheid, en tot een gedragen leiderschap. Bovendien kan niemand klagen dat hij of zij geen eerlijke kans heeft gekregen.

Openheid in de politiek is een groot goed, en ik hoop dat mensen zich dat ook zullen realiseren als ze straks op 12 september hun stem uitbrengen. Je kunt je toch niet voorstellen dat er mensen willen stemmen op een partij waar men geen openheid geeft over hoe ze in elkaar steken? Een partij waar niemand lid van kan worden? Waar men maar één leider kent die alles bepaalt? Waar je zelfs niet mag weten wie hun financieel steunt? Nee, ik hoop echt dat mensen hun stem niet zo makkelijk zullen weggeven.

Delen: