Op naar oplossingen

Op naar oplossingen

Door Hans Spekman op 29 augustus 2013 Delen  

Nog een paar dagen en dan zit ook bij ons in Utrecht de schoolvakantie er weer op. We zijn dit jaar de laatste regio. En volgende week begint een nieuw politiek jaar in de Tweede Kamer met vandaag als voorproefje het debat over Syriƫ.

In een zomerreces staat het parlementaire werk altijd op een lager pitje. De vraag is of dat slecht is voor het land? Ik denk het niet, het tempo van vragen stellen, debatten aanvragen en moties indienen kan omlaag. Volgens mij geeft het lucht en ruimte om echt belangrijke onderwerpen beter te bespreken en meer het land in te gaan om je echt te verdiepen in een onderwerp.

De hijgerigheid van de politiek is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Aangejaagd door sociale media, waarin het tempo van actie en reactie extreem hoog is en verontwaardiging en vreugde in overtreffende trap geuit worden.  

Politici, pers en publiek houden elkaar in een wurggreep. ‘Iets’ wordt aan de kaak gesteld, een stukje in de krant volgt, de roep om een debat klinkt luid. En het volgende probleem dient zich al weer aan, dat van gisteren lijkt al weer vergeten. 

Of het aan de kaak stellen ooit tot een oplossing leidt, interesseert slechts een enkeling. Deze cynische werkelijkheid kan worden doorbroken. Het tempo moet omlaag. Weg met de hijgerigheid, van politici vragen we meer reflectie en verdieping.

Op naar oplossingen.

Delen: