Ook volgend jaar 90 duizend extra banen

Ook volgend jaar 90 duizend extra banen

Ook volgend jaar 90 duizend extra banen
Foto Shutterstock / Creativemarc

Door Henk Nijboer op 7 maart 2016 Delen  

Het aantal banen groeit, de investeringen nemen toe en de werkloosheid daalt verder. Dat laten de cijfers van het Centraal Planbureau vandaag zien. De cijfers laten zien dat het kabinet een gezonde basis legde voor de Nederlandse economie. Er komen steeds meer banen bij, de investeringen blijven groeien en de werkloosheid daalt verder. De cijfers van vandaag sluiten aan bij de historische mijlpaal van 10 miljoen banen in Nederland die eind 2015 werd gepasseerd.

Op de arbeidsmarkt tekent het herstel van onze economie zich helder af: steeds meer mensen vinden een baan. Zowel dit jaar als volgend jaar komen er ongeveer 90 duizend banen bij. MBO’ers en andere studenten vinden sneller een baan, ZZP’ers verdienen hun eigen boterham en de werkloosheid daalt gestaag. Voor 2016 betekent dit dat er 20 duizend minder mensen werkloos zijn dan drie maanden geleden werd verwacht.

Alle huishoudens gaan er dit jaar op vooruit. Mede dankzij de fiscale maatregelen neemt de koopkracht toe: de mediane koopkracht voor alle huishoudens stijgt in 2016 met 2,3%. Dat is 0,5% punt meer dan verwacht. Voor 2017 zien de cijfers er nu onevenwichtig uit. Net als voor dit jaar wil de Partij van de Arbeid dat de koopkracht in de begroting voor volgend jaar wordt gerepareerd voor uitkeringsgerechtigden en ouderen.

Nederland groei uit de crisis, ook het huishoudboekje van de overheid laat zien dat het tekort daalt. Dit herstel geeft vertrouwen in de toekomst, mensen kunnen weer aan het werk, bedrijven investeren. De Nederlandse economie staat er goed voor.

En vanuit dit herstel werken we verder aan een economie waarin iedereen meedoet, we de lasten eerlijk delen en niemand langs de kant staat.

Delen: