Ook ondernemer moet meebetalen

Ook ondernemer moet meebetalen

Door Ed Groot op 16 februari 2012 Delen  

Het kabinet wil dat alle Nederlanders de broekriem nog verder aanhalen om de door de crisis te komen. Alle Nederlanders? Nou nee, het kabinet wil de winstbelasting voor ondernemers verder verlagen. Terwijl die al veel lager is dan in alle andere Europese landen om ons heen. De regeringspartijen blijven maar volhouden dat we een eerlijk belastingsysteem hebben. Dat hebben we niet en het is hoog tijd dat daar verandering in komt.

De harde feiten zijn dat de werknemers in dit land een veel groter deel van hun inkomen aan belasting betalen dan ondernemers. Ondernemers met winsten tot 30.000 euro betalen al bijna helemaal geen belasting. Dat is tot daar aan toe, want dan gaat het vaak om mensen die noodgedwongen zzp-er zijn geworden.

Nog groter is de ongelijkheid bij de hoge inkomens. Goed betaalde werknemers betalen vanaf  56.000 euro het 52% tarief. Ondernemers met hoge inkomens hebben bijna altijd een eigen bv. Zij betalen over de eerste twee ton slechts 20% winstbelasting. Bij winstuitkering moet dan nog belasting in box 2 worden betaald, zodat de totale belastingdruk in theorie uitkomt op 40%. Maar dat is theorie. In de praktijk wordt weinig belasting afgedragen in box 2, bij elkaar gaat het om slechts 1% van de opbrengsten in de inkomstenbelasting.

Belastingafdracht valt heel lang uit te stellen. En steeds vaker gebeurt het dat de bv en/of de directeur grootaandeelhouder verhuizen naar het buitenland. Dan vist de Nederlandse fiscus achter het net. Daar hoor je werkgeversvoorman Wientjes nooit over.

Belastingontwijking moet harder aangepakt. En de winstbelasting kan best hoger. Ik weet dat CDA en VVD daar tegen zijn. En ik weet ook dat de verlaging van de winstbelasting een keiharde afspraak is tussen het kabinet en de werkgevers. Daarom heb ik deze week in de Tweede Kamer gevraagd dat het ministerie van Financiën nou eens eerlijk naast elkaar gaat leggen wie wat aan belastingen en sociale premies betaalt. En natuurlijk moet je er dan ook rekening mee houden dat ondernemers zichzelf moeten verzekeren en dat risico beloond moet worden.

Laat de cijfers maar voor zichzelf spreken en laat CDA en VVD dan maar nog steeds volhouden dat we een eerlijk belastingsysteem hebben. Dat hebben we niet en het is hoog tijd dat daar verandering in komt.

Delen: