Ook meerderjarige kinderen van vluchtelingen mogen nareizen

Ook meerderjarige kinderen van vluchtelingen mogen nareizen

Door Attje Kuiken op 22 mei 2015 Delen  

De Partij van de Arbeid is blij dat kabinet heeft besloten het nareisbeleid voor meerderjarige kinderen van vluchtelingen te versoepelen. Een ouder die naar Nederland is gevlucht mag daardoor bijvoorbeeld zowel zijn zoon van 17 als zijn dochter van 19 laten overkomen. Ik had hier bij de staatssecretaris op aangedrongen omdat net meerderjarige meisjes voorheen moederziel alleen achter moest blijven in het land van herkomst. Dat was onrechtvaardig en in de praktijk vaak ook gevaarlijk.

In het oude gezinsherenigingbeleid konden alleen minderjarige kinderen automatisch hun ouders nareizen. Meerderjarige kinderen moesten daarom alleen achterblijven of apart asiel aanvragen. Dat leverde vaak schrijnende situaties op. Vooral achterblijvende meisjes zijn extra kwetsbaar en de reis naar Europa kan vaak alleen illegaal plaatsvinden met behulp van smokkelaars via de Middellandse Zee. Dat zorgde voor levensgrote risico’s.

Dat gaat nu veranderen. Op ons verzoek heeft de staatssecretaris het nareisbeleid onder de loep genomen. De leeftijdsgrens van 18 vervalt en kinderen die ook tot het gezin behoren mogen nu automatisch nareizen.

Gezinnen kunnen daardoor bij elkaar blijven, en worden niet langer uit elkaar gerukt. Het nieuwe beleid is veel rechtvaardiger. Opnieuw een mooie stap om het asiel en migratiebeleid weer een stukje humaner te maken.