Ook klant verantwoordelijk bij gedwongen prostitutie

Ook klant verantwoordelijk bij gedwongen prostitutie

Door Marith Volp op 12 juli 2014 Delen  

Klanten die willens en wetens gebruik maken van een prostituee die gedwongen haar werk moet doen, moeten aangepakt kunnen worden. Deze vrouwen zijn vaak slachtoffer van mensenhandelaren of loverboys. Samen met de ChristenUnie en de SP werk ik daarom in het zomerreces aan een initiatiefwet.

Een deel van de prostituees in Nederland doet het werk tegen hun zin of is onder valse voorwendselen naar Nederland gelokt om in de prostitutie te werken. Een aantal van de klanten van deze vrouwen weten dit, maar maken toch gebruik van hun diensten. Het OM kan nu alleen de mensenhandelaren en pooiers hiervoor straffen, terwijl de klant de dans ontspringt.

Een klant die hele duidelijke signalen krijgt dat de prostituee haar werk niet vrijwillig doet, mag niet wegkijken. Door de ogen te sluiten werken klanten mee aan mensenhandel en zijn ze eigenlijk medeplichtig. Met deze initiatiefwet kan de klant ook verantwoordelijk worden gesteld. Hoe we dit juridisch gaan regelen en wat de strafmaat gaat zijn, gaan we de komende maanden uitzoeken.

Het is vaak nog te lastig om mensenhandel en uitbuiting effectief te bestrijden. Met dit initiatiefwetsvoorstel komt daar verandering in. PvdA, SP en ChristenUnie willen dat in de toekomst iedereen die profiteert van gedwongen prostitutie daarop aanspreekbaar is en dat misstanden vaker worden gemeld. Zo kunnen we mensenhandel tegengaan, misstanden in de prostitutiebranche stevig aanpakken en de positie van prostituees verbeteren.