Onze waarden voor het wonen

Onze waarden voor het wonen

Foto Shutterstock / Rido

Door Hans Spekman op 18 juni 2016 Delen  

Een goede woning is een plek waar je je thuis voelt. Een plek waar je tot rust komt, en een groot deel van je leven doorbrengt. Goed wonen blijkt echter niet voor iedereen weg gelegd. De inrichting van onze volkshuisvesting is aan een verbouwing toe. Met minder invloed van de markt, en meer van de bewoners.

De sociaaldemocratie heeft zich van oudsher sterk gemaakt om iedereen een goed thuis te kunnen bieden. Als je goede huisvesting biedt voor iedereen, bouw je aan één samenleving. De PvdA wil een land waar de metselaar, de accountant en de arts elkaar tegenkomen in de buurtsuper, of in de kroeg op de hoek. Dat is wat Nederland onderscheidt van veel landen om ons heen: geen gettovorming, geen eilandjes tussen bevolkingsgroepen, maar één dorp, één stad, één samenleving. En daar ben ik trots op.

Goed wonen blijkt echter niet voor iedereen weg gelegd. In april kwam het Planbureau voor de Leefomgeving met het nieuws dat steeds meer huurders, zelfs als ze elk dubbeltje een paar keer omdraaien, steeds moeilijker rondkomen. In Amsterdam is het op dit moment praktisch onmogelijk om met een normaal inkomen aan een woning te komen. En veel dorpen en steden bouwen liever dure koopwoningen dan sociale huurwoningen. Dankzij de PvdA worden mensen die het minste te besteden hebben ontzien: deze kabinetsperiode gaat er dankzij de PvdA ruim 1 miljard euro extra op jaarbasis naar de huurtoeslag. Maar de inrichting van onze volkshuisvesting is aan een verbouwing toe. Met minder invloed van de markt, en meer van de bewoners.

We hebben veel partijgenoten in huis die een brede kijk en een schat aan ervaring hebben op het gebied van huisvesting. Een aantal van die leden heb ik gevraagd om een werkgroep te vormen en te komen met een grote, volledige visie op volkshuisvesting. Geen kleine correcties op de markt, maar een vooruitstrevend langetermijnplan. Een plan dat dus niet morgen wordt ingevoerd, maar met een aantal koersbepalende aanbevelingen voor de partij. De aanbevelingen zijn gebaseerd op een drietal waarden voor het wonen:

  • Toegankelijkheid: er zullen meer huizen moeten worden gebouwd, op plekken waar mensen willen wonen
  • Betaalbaarheid: iedereen moet goed kunnen wonen voor een eerlijk deel van het inkomen.
  • Zeggenschap: bewoners moeten meer te zeggen hebben over hun woning en woonomgeving.

Haal de invloed van de markt weg en zet bewoners weer centraal in onze huisvesting. Dat is onze inzet voor de toekomst.
Lees hier de samenvatting van het essay: “Onze waarden voor het wonen”