Ontwikkelingshulp helpt

Ontwikkelingshulp helpt

Ontwikkelingshulp helpt
 Foto Flickr / Anna Ridout

Door Roelof van Laar op 3 juli 2014 Delen  

Deze week presenteerde ONE een rapport over wat ontwikkelingshulp Nederland oplevert. De onderzoekers komen tot de conclusie dat ontwikkelingshulp goed is voor de Nederlandse economie. Dat is natuurlijk een mooi bijeffect van de echte waarde van ontwikkelingshulp. Het belangrijkste is dat ontwikkelingssamenwerking goed is voor de bevolking van ontwikkelingslanden. Hoeveel kinderen we kunnen helpen om naar school te gaan, of hoeveel kinderen minder overlijden door het beschikbaar stellen van vaccinaties. Hoeveel mensen in nood kunnen voorzien van voedsel, zorg of werk. Dat is de echte waarde van ontwikkelingssamenwerking.

Er woedt nu al jaren een stevig debat over of hulp helpt. Theoretisch is dat debat best te voeren, maar wie kijkt naar de feiten en resultaten van programma’s en projecten moet concluderen dat hulp echt helpt. Basisvoorzieningen in ontwikkelingslanden worden beter, de overheid wordt versterkt en economische groei gestimuleerd. We moeten onze ogen niet sluiten dat een deel van deze resultaten ongedaan worden gemaakt, door oorlog, corruptie of bevolkingsgroei. Hulp kan zelfs conflict en corruptie aanwakkeren, daar moeten we scherp en kritisch op blijven. Waar geld niet goed besteedt wordt, leren we lessen. Maar dat hulp helpt, staat voor mij als een paal boven water.

Ook in fragiele staten en conflictgebieden is hulp geen weggegooid geld. In Zuid-Soedan is een burgeroorlog aan de gang die veel kapot maakt. Ook een deel van de effecten van hulp. Toch zijn in de afgelopen tien jaar honderdduizenden mensen geholpen met noodhulp, duizenden kinderen naar school gegaan, zijn er levens gered door betere zorg. Zelfs een burgeroorlog maakt dat niet ongedaan.

Hulp helpt. Niet altijd zoveel als we zouden willen, soms meer dan we voor mogelijk hadden gehouden.