Onmisbare helden

Onmisbare helden

Door Hans Spekman op 7 december 2012 Delen  

Ze zijn niet te missen. Ze frituren je frikadel na het voetballen. Ze passen op je kinderen bij het overblijven. Ze geven les in taal, salsa, pottenbakken of computergebruik in het buurthuis. Vrijwilligers, ze zijn niet te missen. En toch zien ze we te vaak over het hoofd.

Talloze initiatieven in ons land draaien op vrijwilligers. Sportclubs, daklozenopvang, huiswerkscholen en nog veel meer, zouden niet kunnen op enkel betaalde krachten. Of een verkiezingscampagne, zoals de onze die afgelopen zomer meer dan 1,2 miljoen mensen persoonlijk wist te bereiken. Van die duizenden mensen die hiervoor actief waren, was het slechts voor een klein gedeelte een ‘gewone baan’.

Twee prachtige voorbeelden van vrijwilligerswerk in mijn eigen Utrecht is de Sleep Inn en het Catharijnehuis. Sleep Inn verzorgt nachtopvang voor dak- en thuislozen. Vrijwilligers helpen daar in de avonden en de ochtenden. Catharijnehuis verzorgt een dagopvang voor eenzelfde groep mensen. Basisbehoeften als een maaltijd en een bed, maar ook gezelligheid, warmte en aandacht maken een wereld van verschil.

Het zit hem net zo goed in de kleine dingen. De winter is gearriveerd en de eerste sneeuw is gevallen. Veeg iets meer schoon dan het stukje net voor je huis. Dan loopt de oudere vrouw van verderop weer veilig naar de bushalte. Kleine moeite, groot plezier.

Wat mij betreft zijn vrijwilligers de helden van onze samenleving. En voor velen van jullie ook, dat weet ik zeker. Dat mogen we ook best wat vaker laten weten. Daarom trekt een aantal van onze Kamerleden vandaag op de Dag van de Vrijwilliger het land in om deze helden in het zonnetje te zetten.

Om af te sluiten gebruik ik graag de laatste zinnen uit dit verhaal voor een woord van dank aan de vrijwilligers van onze partij: ik dank jullie allemaal uit de grond van mijn hart. Jullie inzet, door weer en wind en in dag en nacht, is het grootst mogelijke compliment waard!

Delen: